Totul despre formulele de lapte

Formulele de lapte - principala 2Laptele matern este singurul aliment recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in mod exclusiv pentru nou-nascuti si sugari, pana la varsta de 6 luni. Cu toate acestea, nu sunt rare situatiile in care alaptarea nu se poate realiza, din varii motive (absenta secretiei lactate sau lapte matern intr-o cantitate insuficienta, stari de sanatate ale mamei incompatibile cu alaptarea, necesitatea administrarii unor medicamente la mama, boli ale bebelusului care il fac intolerant la laptele matern etc.). In aceste cazuri, nou-nascutii si sugarii trebuie alimentati artificial, cu o formula de lapte special adaptata varstei si nevoilor nutritionale.

Formulele de lapte sunt concepute sa imite cat mai mult posibil compozitia si proprietatile laptelui matern. Aceasta compozitie si aceste proprietati sunt obtinute prin modificari induse de procedee industriale stricte. Formulele de lapte au devenit cele mai controlate si reglemetate alimente din lume, fiind astfel singura optiune de nutritie sigura pentru nou-nascutul si sugarul nediversificat.

Scopul formulei de lapte concepute pentru nou-nascutii si sugarii sanatosi este de a copia compozitia laptelui matern. Valoarea energetica a formulelor standard este de minimum 60, maximum 75 kcal/100 ml, fata de cele 67 kcal/100 ml ale laptelui matern. Proportiile nutrientilor sunt, in mare, 47% grasimi, 44% carbohidrati si 9% proteine. De obicei, formulele de lapte sunt imbogatite cu vitamine, acizi grasi esentiali, fier, agenti pre- si/sau probiotici.Formulele de lapte - 2Formulele de lapte pentru bebelusi se impart in trei mari categorii:

• Formule de start: se administreaza de la nastere si pana la varsta de 6 luni;

• Formule de continuare: se administreaza intre 6 si 12 luni. In aceasta categorie intra, de asemenea, si formulele de continuare pentru juniori, destinate intervalului 1-4 ani;

• Formule speciale/terapeutice: pentru prematuri, fortifiante ale laptelui matern, cele fara lactoza (pe baza proteinei laptelui de vaca sau pe baza de proteina din soia), formule din soia, formule hipoalergenice, formule hipo- sau hipercalorice, formule sarace in saruri, grasimi, proteine, bogate in colesterol si multe altele, in functie de diferitele afectiuni ce necesita formule speciale de nutritie.

In functie de proteina de baza, formulele de lapte se impart in:

• Formule pe baza proteinei laptelui de vaca, care pot sau nu sa contina lactoza;

• Formule pe baza proteinei laptelui de soia, indicate sugarilor cu varste de peste 6 luni, care asociaza alergie sau intoleranta la proteina laptelui de vaca;

• Formule partial sau extensiv hidrolizate, indicate sugarilor cu afectiuni digestive cronice, care impiedica digestia proteinelor din lapte, in forma lor intreaga.

Formulele de lapte - secundara 2Formule de lapte special concepute pentru combaterea afectiunilor frecvente la sugari:

• Formule antiregurgitare, care au o textura si compozitie mai cremoasa, scopul fiind acela de a ameliora refluxul gastroesofagian si de a scadea numarul de regurgitari si varsaturi;

• Formule anticolici, imbogatite cu agenti pre- si probiotici pentru o buna activitate a florei intestinale;

• Formule hipoalergenice: concepute pentru nou-nascutii si sugarii cu simptome de alergie alimentara.

Majoritatea bebelusilor primesc cu placere formulele de lapte si sunt alimentati cu formule de lapte standard, pe baza proteinei laptelui de vaca. Tranzitia de la o formula la alta este bine sa se realizeze treptat, scazandu-se proportiile din formula veche in favoarea celei noi. Exceptie de la aceasta regula fac cazurile in care trebuie evitata complet vechea formula de lapte.

Atat timp cat bebelusul are o curba ponderala buna (ia bine in greutate), o dezvoltare cognitiva si motorie normala pentru varsta sa si nu prezinta semne sau simptome care sa ingrijoreze familia, inseamna ca solutia de nutritie aleasa este potrivita.

Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru