Laptele matern difera in functie de sexul copilului

Laptele-matern-difera-in-functie-de-sexul-copiluluiCompozitia laptelui matern nu este aceeasi in functie de sexul copilului. Aceasta este ceea ce releva un studiu care ar putea conduce in viitor la o mai buna organizare la dotarea laptelui matern.
Katie Hinde, biolog de ??la Universitatea Harvard, a prezentat recent rezultatele unui studiu care arata ca laptele matern este mai bogat in grasimi si in proteine, este mai energizant.

       “Mamele produc retete biologice diferite pentru baieti si pentru fete”, a explicat Katie Hinde, biolog la Universitatea Harvard.
       Pentru a explica o astfel de diferenta in compozitia laptelui matern, oamenii de stiinta au ipoteze diferite. Prin analiza laptelui de maimute, de exemplu, femela tinde sa produca mai mult calciu in laptele destinat progeniturilor femela, iar un alt studiu arata ca sexul fetusului influenteaza productia de lapte a vacilor mult timp dupa ce au fatat.

       “Acest lucru permite mamelor sa dea mai mult lapte fetelor, lucru care va accelera dezvoltarea lor, pentru a incepe sa se reproduca mai tineri”, a spus Katie Hinde.

       Laptele matern ar permite, astfel, maimutelor de sex feminin sa ajunga la maturitatea sexuala mai repede, in timp ce maimutele de sex masculin sunt alaptate la san mai putin timp, dar au nevoie de mai multa energie.

O descoperire importanta in donarea de lapte

Acest studiu va oferi o mai buna intelegere a modului in care este “personalizat” laptele in functie de fiecare copil si ar ajuta spitalele sa gaseasca lapte matern donat pentru o mai buna hranire a copiilor bolnavi si nascuti prematur.

 

Text: Andreea Popescu