Femeile obeze fac doar o ora de sport intens pe an

Femeile obeze fac doar o ora de sport intens pe anFemeile obeze, in medie, petrec o ora pe an facand exercitii fizice intense, in conformitate cu un nou studiu realizat in domeniu.
O ora de sport intens pe an pentru femeile obeze si 4 ore pentru barbatii obezi sunt numerele care i-au socat pe oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Statele Unite ale Americii, raportate catre Centrele SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

      In Statele Unite, in cazul in care unul din trei adulti este obez, aceasta lipsa grava de activitate fizica vine ca un factor agravant cu privire la pericolele pe care le are obezitatea asupra sanatatii. Stim cu totii ca obezitatea creste riscul de boli cardiovasculare (accident vascular cerebral, atac de cord), diabet si cancer.
     Cercetatorii au masurat activitatea fizica a 2.600 de adulti si le-au analizat greutatea, dieta si obiceiurile. Un accelerometru a fost folosit pentru a calcula miscarile si pentru a evalua intensitatea exercitiilor efectuate. Studiul s-a axat pe practica exercitiilor fizice “viguroase, corespunzatoare activitatilor care ard multe calorii, cum ar fi joggingul si saritul coardei. Acest calificativ a fost considerat prea vag de unii comentatori. care acuza studiul ca nu specifica toate activitatile care indeplinesc termenul de “viguros” (de exemplu mersul pe jos sau pe bicicleta).

“Majoritatea oamenilor obezi NU fac exercitii deloc”

     Prin urmare, cercetatorii au ajuns la concluzia ca femeile obeze isi petrec, in medie, o ora de activitate fizica intensa pe an, fata de 3.6 ore in cazul barbatilor.
     Noile cifre, publicate in revista Clinica Mayo Proceedings, ar trebui sa ridice un semn de intrebare cu privire la noi modalitati de a lupta impotriva obezitatii, care a devenit o problema de sanatate publica in Statele Unite ale Americii.
     Cercetatorii recomanda in prezent 2:30 ore de activitate fizica moderata pe saptamana, comparativ cu specialistii in sanatate care recomanda 30 minute de sport de 5 ori pe saptamana pentru a mentine o greutate stabila.

 

Text: Andreea Popescu