Mituri despre diabet

Mituri-despre-diabet---PrinDespre diabet se vehiculeaza foarte multe zvonuri si, din aceasta cauza, multe persoane nu-i acorda importanta necesara. Miturile legate de diabet creeaza, de foarte multe ori, o imagine de ansamblu gresita si negativista. Este adevarat, diabetul este o boala incurabila, cu potential mortal, care insa are avantajul de a putea fi prevenita daca se cunosc factorii de risc si, ulterior, poate fi tinuta sub control.



Mit: Diabetul nu este o boala grea

Adevar: Diabetul este o boala grea, care impune schimbarea stilului de viata si acordarea unei atentii speciale dietei. Insa, cu timpul, restrictiile devin obisnuinte si boala nu mai este perceputa cu atata gravitate. Trebuie sa luati in calcul ca diabetul cauzeaza anual un numar mai mare de decese decat cele provocate de cancerul de san si SIDA, impreuna. Mai exact, doua din trei persoane diagnosticate cu diabet mor din cauza bolilor asociate acestuia, in special a bolilor cardiovasculare.

Mit: Diabetul este contagios

Adevar: Nu, diabetul nu este contagios si nu poate fi contractat din aer, prin atingere sau in urma contactului sexual sau direct cu o persoana astfel diagnosticata. Diabetul este o boala care are la baza cauze genetice, de alimentatie si stil de viata gresit sau disfunctii ale organismului in metabolizarea zaharului, cum este diabetul zaharat de tip 1.

Mit: Diabeticii se imbolnavesc mai usorMituri-despre-diabet1---Sec

Adevar: Diabeticii nu sunt expusi suplimentar pericolului imbolnavirilor, insa este indicat ca acestia sa-si faca vaccinurile antigripale in avans. Acest sfat vin ca urmare a faptului ca orice boala aparuta ingreuneaza controlul diabetului, iar diabeticii dezvolta mai usor complicatii ale bolilor deja contractate.

Mit: Persoanele supraponderale vor dezvolta diabet de tip 2

Adevar: Persoanele supraponderale prezinta un risc mai crescut de a dezvolta diabet de tip 2, insa acesta nu este singurul factor declansator. Trebuie luate in calcul antecedentele familiale, varsta si stilul de viata. Statisticile demonstreaza ca majoritatea persoanelor supraponderale nu au diabet, iar majoritatea persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2 au o greutate normala.

Mit: Dulciurile cauzeaza diabet

Adevar: Din pacate, raspunsul nu este chiar atat de simplu. Cauzele diabetului de tip 1 (insulino-dependent) sunt factorii genetici si disfunctiile organismului, iar cauzele diabetului de tip 2 sunt, din nou, factorii genetici, dar si stilul de viata. Cu alte cuvinte, o dieta bogata in dulciuri se traduce printr-un aport exagerat de calorii, materializat in surplus de greutate si un indice glicemic temporar crescut. American Diabetes Association (Asociatia Americana pentru Diabet) recomanda, in urma unui studiu care dezvaluie influenta negativa a bauturilor dulci in aparitia diebetului, reducerea consumului acestora, deoarece sunt asociate cu cauzele de aparitie ale acestei boli.

Mit: Diabeticii trebuie sa manance doar dulciuri dietetice

Adevar: Diabeticii trebuie sa se supuna unui plan alimentar adecvat, fara excese de niciun fel. Dulciurile recomandate persoanelor cu diabet, dietetice, nu aduc un beneficiu in plus, doar limiteaza doza de zahar continuta sau, in cel mai bun caz, sunt indulcite cu indulcitori, artificiali sau naturali, mai sanatosi, insa asta nu inseamna ca aveti voie sa le consumati fara limita. De asemenea, acestea pot avea ca rezultat un efect laxativ nedorit. In diabet, totul, inclusiv dulciurile si fructele, trebuie consumat cu prudenta, conform regimului alimentar prescris de medic.

Mit: De la diabetul de tip 2 se ajunge la cel de tip 1

Adevar: Da! Acest fapt este in totalitate adevarat, insa nu este obligatoriu. Totul depinde de nivelul de zahar din sange; daca acesta este mentinut in limite normale, atunci riscul de a dezvolta diabet insulino-dependent este mic. Insa se poate ca, in timp, organismul sa produca mai putina insulina si astfel medicamentele sa nu mai fie suficiente pentru a pastra nivelul glucozei in limite normale, caz in care devin necesare injectiile cu insulina. Acest aspect nu este unul negativ sau cauzat neaparat de o gestionare gresita a diabetului de tip 2.

Text: Madalina Manole