Detoxifiere, pro și contra

detoxifiere

Știm că unii medici specialiști în boli de nutriție și diabet spun că nu există detoxifiere, că organismul se curăţă singur, prin piele (transpiraţia), prin plâmâni (CO2), prin rinichi (urină) şi prin tubul digestiv (fecale).

Există, însă, o întreagă industrie în spatele conceptului de detox peste tot în lume și, în ciuda a ce spun acești reputați medici, oamenii se supun unor perioade în care renunţă  şi la excese alimentare, şi la unele categorii de produse și se simt mult mai bine. Și alți medici îi încurajează. Cert este că, deși adversarii acestei industrii bazate pe detoxifiere spun că nu există toxine, pentru că nimeni nu le-a descoperit formula chimică, după acest post autoimpus pacienții reușesc să slăbească ușor și au un tonus mult mai bun.

 Și, atâta vreme cât ești sănătoasă și după perioadele acestea în care bei multe sucuri naturale, ții diete și ai grijă la ce mănânci, de ce n-ai trece, la anumite intervale de timp, printr-un proces de detox? Care este cea mai potrivită metodă pentru tine?

Există o mulțime de metode de a te supune unui proces de detoxifiere. Iată-le pe cele mai importante.



Dieta clasică

Ce este: Renunțarea la unul sau mai multe categorii de produse alimentare, de cele mai multe ori făinoase, dulciuri, lactate și gluten.

Pro: Cam toată lumea are de câștigat dacă renunţă la alimente procesate.

Contra: Renunțarea bruscă la atât de multe categorii alimentare poate face organismul să sufere, iar pe tine să abandonezi dietă.

Colonics (clisme)

Ce este: Metode directe de curățare a colonului, sub consilierea unui cadru medical.

Pro: Modalitate completă de curățare a sistemului digestiv.

Contra: Metodă extrem de neplăcută.

Fasting (post)

Ce este: Te abții ore în șir de la a mânca. Intermittent fasting poate însemna să nu te alimentezi cu nimic într-o perioada de la zece, la 18 ore zilnic. Unii rezistă fără mâncare și trei zile.

Pro: Postul intermitent poate redirecționa energia de la digestie către detoxifiere

Contra: Nu este recomandat persoanelor care au boli cronice.

Juicing

Ce este: Înlocuirea uneia sau mai multor mese zilnic cu suc proaspăt stors de legume și fructe.

Pro:  Creșterea rației de antioxidanți și, în plus, a fost demonstrat că sucul de broccoli are rol în eliminarea benzenului. Odorizantele de camera răspândesc un miros plăcut în încăpere, dar, în același timp, și aceste substanțe cancerigene, care, dacă sunt inhalate (și de cele mai multe ori sunt), pot provoca diverse tipuri de cancer, cum ar fi leucemia. De asemenea, este bine de știut că benzenul și formadelhida se găsesc și în compoziția țigărilor.

Contra: Fructele și legume au pesticide, iar cele bio sunt mult mai scumpe.

Saună

Ce este: Expunerea pentru un anumit timp la o sursă de căldură puternică, cu scopul de a transpira.

Pro:  Prin transpirație se elimină numeroase toxine.

Contra: Riscul de deshidratare puternică este mare și, în plus, crește foarte tare pulsul, ceea ce vă poate aduce probleme cardiace.

Zeolite

Ce este: Ingerarea unui mineral natural cristalin format când cenușa sau lava vulcanică întâlnește apa, creând o structură de care se leagă metalele grele și alte toxine.

Pro: Ajută organismul să se detoxifieze, este ușor de folosit și este safe.

Contra: Cei mai mulți dintre furnizori nu curăță zeolitul de toxinele pre-existente.

La ce să va așteptați?

Pro

Unele dintre avantajele detoxifierii includ:

  • Îmbunătățirea funcției renale și hepatice
  • Creșterea energiei și a sentimentului de vitalitate
  • Revitalizează mintea și spiritul
  • Pierderea în greutate se face mai ușor
  • Îmbunătățirea sistemului imunitar
  • Reducerea obiceiurilor alimentare proaste

Contra

Dar… ca orice schimbare drastică, detoxifierea vine însoțită de câteva riscuri potențiale. Feriți-vă de aceste potențiale contra din dieta dvs. de curățare:

  • O schimbare bruscă a dietei tale, cum ar fi consumul de fructe grele de fibre, poate duce la balonare, gaze și diaree pe măsură ce corpul se adaptează.
  • Dietele Detox nu sunt recomandate adolescenților, femeilor însărcinate sau celor cu probleme de sănătate.
  • Dezintoxicările nu sunt destinate scăderii în greutate pe termen lung, ci mai degrabă un început scurt de a ajunge la o alimentație sănătoasă și la exerciții fizice.

Text Maria Damian