Fii fericită iarna asta!

Frig. Bifat. Vreme cenușie. Bifat. Zloată și noroi. Bifat și asta. Poate că afară este iarnă și ger,  dar această stare de lucruri nu ar trebui să se reflecte și în starea ta de spirit.

„În timpul iernii, este important să-ți menții starea de spirit, pentru că te poate ajuta să eviți multe lucruri neplăcute, de la kilogramele în plus, până la căderea în depresie”, ne îndeamnă Sonja Lyubomirsky, profesor de psihologie la Universitatea din California și autoare a cărții, „Știința fericirii”. Și dacă te gândeșți că o vacanță exotică este singura soluție pentru a-ți păstra atitudinea pozitivă iarna asta, află că există alte câteva trucuri la îndemâna tuturor și mai eficiente pe termen lung.



Sport și recompensă

Poate că este destul de greu să-ți regăsești motivația pentru a merge la sală atunci când afară temperaturile sunt cu minus și ești tentată mai degrabă să te cuibaresti în fotoliu sub un pled pufos și călduros. Dar te asigurăm că merită efortul. Studiile au demonstrat că exercițiul fizic, mai ales cel în aer liber, reprezintă calea sigură către o stare de spirit optimistă. Și ai nevoie de acest boost de energie mai ales în timpul iernii. Iar ca motivația să fie mai puternică, fă-ți un program de exerciții variat și, după fiecare ședință, recompensează-te cu un mic răsfăț. O ședință de mani-pedi sau una de masaj ar putea reprezenta niște variante de luat în calcul.

Lupta cu depresia sezonieră

Zilele mai scurte și cu mai puțină lumină solară provoacă așa numita depresie sezonieră de care suferă  milioane de oameni. Ce poți face ca să nu te numeri printre aceștia? În primul rând începe-ți ziua într-o cameră scăldată în lumina de zi. Dă-te jos din pat imediat ce ai deschis ochii, trage perdelele și bucură-te de lumina diminețîi. Dacă este o zi însorită încearcă să-ți faci timp, înainte de a pleca la job, și pentru o scurtă plimbare. Lumina soarelui de dimineață are un efect miraculos asupra psihicului uman.

Terapia cu lumină

Pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi livingul sau bucătăria, în loc de becurile cu incandescență folosiți becuri fluorescente compacte, (CFL) care emit o lumină confortabilă, delicată, adecvată pentru crearea unei ambianțe plăcute. Și nu, nu e o recomandare pentru decorarea interiorului, ci concluzia unui studiu din Jurnalul American de Psihiatrie. Expunerea timp de 30 de minute pe zi, așa numita terapie cu lumina, la lumina unei lămpi fluorescente de intensitate ridicată timp de 30 de minute – poate trata depresiile de iarnă, chiar și pe cele mai grave.

Nu alcoolului

O cană de cidru cald și aromat, un vin fiert sau tradiționalul lichior de ouă, sunt răsfățuri care ne vin în minte imediat în zilele lungi și întunecoase de iarnă sau în serile în care se face simțit frigul hibernal. Ei bine, acestea ar trebui consumate nu doar cu moderație, ci chiar cu zgârcenie, spun cercetătorii de la Universitatea din Maryland. Pentru că alcoolul consumat în perioadele cu vreme rece slăbește sistemul imunitar astfel încât moderarea consumului, se poate adăuga pe lista metodelor de prevenire a răcelii și gripei, împreună cu spălarea mâinilor și asigurarea unui somn suficient.

Dușul, cât mai scurt

Când te trezeșți zgribulită într-o dimineață înghețată de iarnă și ți se pare că un dus fierbinte pe care ești tentată să îl prelungești la nesfârșit te-ar putea face fericită, află că nu este nici pe departe așa. În ciuda satisfacției imediate, apa foarte fierbinte poate să îți usuce pielea și să îți provoace mâncărimi, care nu vor face decât să îți accentueze starea de disconfort creată de depresia sezonieră.

Secretul cadoului perfect

Și să nu uităm că principalul factor stresor în această perioadă este goana după cadoul perfect pentru toți cei care contează în viață noastră. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au demonstrat că atunci când ne canalizăm eforturile spre achiziționarea unor bunuri materiale, satisfacția noastră va fi subminată tocmai de acele obiecte pe care am fi vrut dar nu am reușit, sau nu ne-am permis să le cumpărăm. De aceea, ei ne sfătuiesc să ne cheltuim banii „nu pe obiecte, ci pe experiențe”. Deci, în loc de a te strădui să îi faci cadou un parfum scump celei mai bune prietene sau partenerului tău, ia în considerare planificarea unei călătorii împreună sau o seară împreună.

Text: Cristina Dudau