Cum afli dacă eşti sau nu un short sleeper

short sleeper

Ştiţi ce este un short sleeper? Pentru majoritatea dintre noi, un somn de patru până la șase ore de somn înseamnă o noapte grea. Surprinzător însă, studiile spun că aproximativ un procent din populație are nevoie doar de șase ore de somn pe noapte, sau chiar mai puţin, pentru a se simți cu adevărat pregătit pentru a doua zi. Şi aceste persoane au chiar şi un nume: short sleepers.

Sună nedrept, nu? La fel ca dinții perfecți sau o voce spectaculoasă, a fi short sleeper ar putea fi un avantaj genetic de care se bucură doar câțiva norocoși. Printre aceștia se numără Margaret Thatcher, Barack Obama și Martha Stewart. Thomas Edison spunea că somnul era o pierdere de timp și dormea ​​în mod regulat doar câteva ore în fiecare noapte.Short sleeper din fire

A fi short sleeper nu este determinat doar de cât de puțin dormiți. O mulțime de oameni dorm patru până la șase ore pe noapte – dar pentru că suferă de insomnie. Pe măsură ce cercetările avansează se dovedeşte că adevărații short sleepers au acest obicei în mod natural și nu simt efectele negative ale lipsei de somn suficient.

Într-un studiu de referință din cadrul Universității din California, San Francisco, cercetătorii au descoperit o mutație genetică care ar putea explica somnul scurt. O genă despre care se știe că afectează ritmul circadian, DEC2, a fost descoperită la o mamă și o fiică care dormeau în mod regulat aproximativ patru ore pe noapte.

Genele sunt de vină

Persoanele cu somn scurt par să intre mai devreme în faza de de somn profund, ceea ce face ca aceștia să beneficieze de același beneficiu de la șase ore de odihnă, ca și alții de la opt ore sau mai mult. Mulţi short sleepers împărtășesc și alte caracteristici: în general sunt personae optimiste și par să aibă un prag al durerii ridicat. De exemplu, un participant la studiu nu a avut nevoie de anestezie pentru o lucrare la stomatolog. O alta a spus că a simţit foarte puţină durerie în timpul travaliului când a născut, chiar și fără analgezice.

Aceste trăsături pot fi legate de mutația genică și cel mai probabil nu sunt ceva ce putem reproduce – cel puțin în afara unui laborator. “Dacă putem identifica căile care ne pot regla durata somnului, atunci poate că într-o zi vom putea veni cu ceva mai bun decât cofeina pentru cei care nu sunt short sleepers “, a spus dr. Ying-Hui Fu de la Universitatea din California, San Francisco, autorul principal al studiului.

Testul de câteva zile

În timp ce doar unul din 100 de oameni este cu adevărat short sleeper, 40% dintre americani dorm șase ore pe noapte sau mai puțin, potrivit Gallup. Asta înseamnă că 39 din 100 de persoane se pot comporta ca un short sleeper, dar se bazează pe cafea sau un pui de somn în timpul zilei.

Dacă credeți că sunteţi un short sleeper într-adevăr, iată un test: când sunteți în vacanță câteva zile, mergeți la culcare ori de câte ori începeți să vă simțiți somnoros și permiteți-vă să vă treziți natural. După aproximativ o săptămână, modelul dvs. de somn va dezvălui cât de mult somn aveți cu adevărat nevoie pe noapte.

Nu eşti un short sleeper? Nu este cazul să te simți prost. Deși nu nu toţi putem avea o o genă DEC2, există încă lucruri pe care oamenii obișnuiți le pot învăța de la persoanele short sleepers.

Să învăţăm de la short sleepers

Fii energic şi determinat. Persoanele short sleepers tind să fie active fizic și cu energie ridicată. Sunt voluntari și rămân super ocupați toată ziua. În timp ce ei respectă aceste obiceiuri în mod natural, este bine să ştim că a face lucruri pentru a consuma mai multă energie, cum ar fi exercițiile fizice, poate îmbunătăți problemele legate de somn.

Acceptă-ţi tiparul de somn. Majoritatea oamenilor se stresează când sunt treji la ora 4 dimineața, dar nu și short sleepers. Ei acceptă tiparul de somn cu care s-au născut. Dacă se întâmplă să te trezeşti i devreme, profită la maximum făcând ceva productiv în orele mici – citește, fă exerciții fizice, lucrează ceva sau fă curat în casă.

Ignoră preconcepţiile despre somn. Există o accepţiune societală conform căreia este de apreciat cel care doarme mai puține ore, iar pentru a avea succes ar trebui să dormi mai puțin. Short sleepers ne-au arătat că tiparele noastre de somn sunt predeterminate genetic.

Practică optimismul. Short sleepers tind să fie persoane optimiste. Deși nu există niciun motiv să credem că optimismul cauzează mai puţină nevoie de somn, ce poate fi rău în asta?

Binecuvântare sau tulburare?

În timp ce deţinerea genei de short sleeper poate părea o binecuvântare, știința o consideră o tulburare de somn. Și este important să nu te prefaci că dormi puțin. Nu poți deveni un short sleeper. Este ceva ce ești sau nu ești.

„Însă, într-o zi, putem avea suficiente cunoștințe pentru a regla inteligent sistemul și a ajuta oamenii să doarmă mai eficient”, spune autorul studiului. Poate că va exista o pastilă de short sleeper în viitorul apropiat. Până atunci, mergeți mai departe și dormiți suficient – cu excepția cazului în care chiar nu aveți nevoie de somn.

SomnControl de la Naturalis a fost votat Produsul Anului®  în categoria Suplimente alimentare – Sedative.*

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock