Cum să combați oboseala cauzată de Zoom

Dacă la sfârșitul zilei de lucru te simți mai epuizată decât de obicei, atunci să știi că nu ești singură. În ultimele săptămâni, pe rețelele de socializare au apărut din ce în ce mai multe mențiuni despre „oboseala datorată zoomului/Zoom fatigue”, iar căutările pe Google pentru aceeași expresie au crescut constant de la începutul lunii martie.



De ce sunt apelurile video atât de epuizante? Există câteva motive

În parte, se datorează faptului că suntem obligați să ne concentrăm mai mult pe conversații pentru a absorbi toate informațiile. Gândește-te că într-o sală de conferințe te poți baza și pe conversațiile șoptite cu un coleg apropiat pentru a clarifica anumite aspecte, dacă nu ai înțeles ceva. În timpul unui apel video este imposibil să faci asta. Acest lucru este posibil doar dacă utilizezi funcția de chat privat.

Apelurile video ne pot face să ne pierdem concentrarea mult mai ușor. Pentru că, atunci când suntem distrași, este posibil să nu mai ascultăm deloc. Și aici se mai adaugă și situațiile neprevăzute de acasă. Pentru cei care nu au un spațiu dedicat, lucrul de acasă este deosebit de dificil.

În cele din urmă, „oboseala de Zoom” provine din modul în care procesăm informațiile prin video. În cazul unui apel video singura modalitate de a arăta că suntem atenți este să privim la cameră. Gândiți-vă cât de des stăm, în viața reală, atât de aproape de un coleg fața în față? Probabil niciodată. „Privirea constantă” față în față ne face să ne simțim inconfortabil și obosiți. În cazul întâlnirilor fizice, putem folosi vederea periferică pentru a mai arunca o privire pe fereastră sau pentru a privi alte persoane din cameră. Fără pauze vizuale ne putem pierde concentrarea deoarece creierul nostru obosește.

Avem cinci sfaturi bazate pe cercetare care pot ajuta că apelurile video să fie mai puțin epuizante.

Evită multitaskingul

Este ușor să zicem că acum avem ocazia de a face mai multe într-un timp mai scurt, dar cercetările arată că încercarea de a face mai multe lucruri simultan reduce performanța. Deoarece anumite părți ale creierului trebuie activate și dezactivate pentru a realiza diferite tipuri de muncă, trecerea de la o sarcina la altă vă poate costă până la 40% din timpul productiv. Cercetătorii de la Stanford au descoperit că persoanele care fac multitasking nu-și mai pot aminti la fel de ușor anumite lucruri, precum colegii lor concentrați pe o singură direcție. Dată viitoare când ești într-un apel video, închide toate paginile web sau programele care ți-ar putea distrage atenția (de exemplu, inbox sau social media), lasă telefonul deoparte și fii atentă. 

Redu stimulii de pe ecran

Cercetările arată că atunci când suntem pe video, avem tendința de a petrece cel mai mult timp privindu-ne propria față. Totuși, distracțiile de pe ecran pot fi diferite, nu ne concentrăm doar pe fețele celorlalți, ci și pe fundalul din spatele lor. Dacă suntem într-un apel cu cinci persoane, putem simți că suntem în cinci camere diferite simultan. Putem vedea mobilierul, plantele și tapetul. S-ar putea chiar să ne concentram să vedem ce cărți au pe rafturile bibliotecii. Creierul trebuie să proceseze toate aceste semne vizuale în același timp. Pentru a combate oboseala mentală, încurajați oamenii să folosească fundaluri simple sau să le permiteți  să își inchidă camerele video.

Evenimente sociale virtuale cu participare opțională

După o zi lungă cu apeluri video, este normal să te simți extenuat, mai ales dacă ești un introvert. Acesta este motivul pentru care sesiunile sociale virtuale ar trebui să fie opționale, ceea ce înseamnă că cel care organizează evenimentul trebuie să facă explicit faptul că oamenii sunt bineveniți, dar nu sunt obligați să se alăture. De asemenea, ai putea lua în considerare numirea unui moderator dacă grupul este mare. Această persoană poate deschide sesiunea punând o întrebare și apoi să stabilească în ce ordine ar trebui să vorbească oamenii, astfel încât toată lumea să audă ce se spune, iar grupul să nu înceapa să vorbească în același timp. Este ușor să fim depășiți de situație dacă nu știm ce se așteaptă de la noi sau dacă încercăm în mod constant să ne dăm seama când trebuie sau nu să intrăm.

Apelează la telefon sau e-mail

Verifică-ți calendarul pentru următoarele zile pentru a vedea dacă există posibilitatea că unele conversații să le porți prin mesaje sau e-mail. Dacă termini o ședință video la ora 4:00 și ești epuizată, dar aii mai avea o discuție unu la unu, cerei persoanei respective să te apeleze sau sugeraiează-I să aveți conversația mai târziu, astfel încât să vă puteți reîncărca bateriile amândoi. Încercaă ceva de genul: „Aș vrea să fac o pauză de la apelurile video. Te deranjează dacă discutăm la telefon?” Cel mai probabil, cealaltă persoană se va simți ușurată de această schimbare.

Pentru apelurile externe, evită să folosești video, mai ales dacă nu îți cunoaști bine interlocutorul

Cu persoanele din afară organizației (clienți, furnizori, rețele etc.) cu care de obicei comunici prin apeluri telefonice – acum este posibil să ne simțim obligați să le trimitem link Zoom. Dar un apel video este destul de intim și poate fi perceput chiar invaziv în unele situații. De exemplu, dacă ți se solicită să efectuezi un apel de consiliere profesională și nu cunoșți persoana cu care vorbești, telefonul este de multe ori o alegere mai sigură. Dacă intervievatul te apelează video fără permisiune, poți să refuzi și să sugerezi un simplu apel.

Vezi aici care sunt cele 5 lucruri care te împiedică să promovezi în carieră

Text Corina Ionescu