Miuccia Prada, creatoarea de moda ce a impus tendinte vestimentare globale

Miuccia Prada-1Miuccia Prada este cel mai influent, faimos, bogat si apreciat creator de moda al lumii contemporane, o femeie nu neaparat frumoasa, dar exagerat de intuitiva, obsedant de autentica si provocator de creativa. Miuccia Prada nu crede in perfectiune, dar crede in feminitate, si faptul ca evita cliseele in moda si nu se supune tiparelor o face sa devina o puternica prezenta pe podiumurile internationale.Istoria Prada, scrisa de o femeie

Miuccia Prada, nascuta in 1949, nu a prezentat dintotdeauna un interes pentru lumea modei, ba din contra, si-a dat doctoratul in Stiintele Politice si era o inversunata sustinatoare a ideologiilor comuniste. In momentul in care s-a vazut nevoita sa preia afacerea familiei, Fratelli Prada, o fabrica de haine infiintata de bunicul sau Mario Prada, convingerile si credintele Miucciei s-au schimbat semnificativ, mergand de-a lungul anilor pana la anihilarea vechilor principii. Astfel, alaturi de sotul sau, Patrizio Bertelli, fara de care declara ca nu ar fi reusit niciodata, creeaza rasunatorul imperiu Prada.

Gentile din nylon, startul in moda

In anul 1985, fara o prea mare implicare afectiva, Miuccia lanseaza o colectie de genti negre dintr-un tip de nylon foarte subtire, fara a le eticheta insa. Gentile au avut un succes neasteptat, ajungand sa fie cerute in toata lumea si considerate de catre criticii de moda ai vremurilor respective drept „accesorii de top”. Acest fapt o impulsioneaza pe Miuccia care, bazandu-se pe capacitatile sale intuitive si anticipative, capacitati ce ii sunt in continuare recunoscute in lumea modei, lanseaza, patru ani mai tarziu, prima sa colectie de haine pret-a-porter sub brandul Prada. Colectia in alb si negru este caracterizata de minimalism, gratie si feminitate, trasaturi ce definesc chiar si in prezent colectiile marca Prada.

Sub-brandul Miu Miu, o alta fata a Miucciei

In anul 1992 se lanseaza brandul Miu Miu, ca o linie secundara a casei de moda Prada, un sub-brand ce-si propune sa fie opusul a ceea ce simboliza Prada in acel moment. Numele reprezinta insasi porecla Miucciei. Colectiile se adresau femeilor tinere, nonconformiste, aveau preturi mai accesibile si surprindeau prin culoare si diversitatea accesoriilor. Pentru ca s-a dorit ca Miu Miu sa devina un brand de sine statator, Miuccia a luptat sa-l diferentieze de Prada, ba chiar a schimbat locul prezentarilor de moda de la Milano la Paris. Ceea ce trebuie punctat este ca reusea o oarecare dedublare a personalitatii artistice in momentul de creatie. Cand crea sub brandul Prada, ideile si inspiratia erau cu totul si cu totul diferite de cele care defineau brandul Miu Miu. Astazi, cu toate ca i se cunosc radacinile, Miu Miu este considerat un brand independent.

Regula Miuccia Prada: fara reguli!

Miuccia Prada-2Miuccia Prada a fost si este in continuare o creatoare atipica de moda, o creatoare altfel, care naste haine altfel. Putem chiar afirma ca a atins succesul in moda tocmai pentru ca nu a respectat nicio regula, ba mai mult, a contrazis cu nonsalanta trendurile momentului si si-a construit propriile colectii avangardiste. Criticata si admirata in egala masura, creatoarea de moda a militat intotdeauna pentru autenticitate ca forma de manifestare a adevaratei arte si a afirmat ca nu crede in perfectiune si bun-gust, lasandu-se inspirata chiar si de uratenia din jur. Astfel, Miuccia Prada a reusit sa se impuna in lumea modei la nivel global, fiind in continuare un reper in domeniu.

The Prada Book

In urma cu cativa ani, casa de moda Prada a lansat The Prada Book, o carte despre istoria celebrului brand si detaliaza colaborarile impresionante pe care acesta le-a avut pana in prezent. De-a lungul timpului, cea care a dat tonul in moda internationala a fost rasplatita cu numeroase premii pentru activitatea sa. Dintre acestea amintim Premiul International American oferit de catre Consiliul Creatorilor de Moda, in 1993, trofeul Leonardo Qualita Italia, in 1998, si Wallpaper Design Award, castigat in 2007. Si pentru ca Miuccia are o stransa legatura cu lumea artelor, in 1993 a infiintat Fundatia Prada, un taram dedicat in exclusivitate dezvoltarii si promovarii noilor proiecte artistice.

Sursa foto: theguardian.com, vogue.fr

Text: Madalina Manole