Munca pe timp de noapte duce la aparitia cancerului

shutterstock_87836377Atentie, barbati! Munca de noapte duce la aparitia anumitor tipuri de cancer, conform unui nou studiu in domeniu. Acesta este primul studiu din lume care a gasit o legatura intre aparitia cancerului si munca pe timp de noapte in randul barbatilor.

Se pare ca aceasta asociere creste riscul de aparitie a cancerului de colon, pulmonar si de pancreas. Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Centrului NRS – Institutul Armand-Frappier – si din cadrul Centre hospitalier al universitatii din Montreal.

“Expunerea la lumina pe timp de noapte poate duce la o scaderea semnificativa a productiei de melatonina, inducand astfel modificari fiziologice care pot provoca dezvoltarea unor tumori. Acest hormon joaca un rol esential in functiile hormonale si in functionarea sistemului imunitar”, a explicat profesorul Marie-Elise din cadrul Centrului INRS – Institutul Armand-Frappier. Melatonina are proprietati bine stabilite anticancerigene si realizeaza o legatura intre expunerea la lumina pe timp de noapte si riscul de cancer. Pentru aceasta ipoteza, nivelul scazut al hormonului ofera o explicatie plauzibila.

Testele care au condus la aceasta concluzie s-au facut pe cobai, in cadrul Institutului Armand-Frappier. In urma analizelor facute, s-a aratat ca soarecii care statusera o ora in lumina artificiala, noaptea, aveau un risc crescut de cancer, comparativ cu cei care fusesera tinuti in intuneric, relateaza Daily Mail.

In ciuda faptului ca s-a constatat ca munca de noapte creste riscul de aparitie a mai multor forme de cancer, cercetatorii sunt intrigati de lipsa unei relatii intre durata muncii de noapte si riscul aparitiei cancerului. “Studiul nostru arata ca expunerea timp de doua ore la afisajul electronic poate reduce nivelul de melatonina cu circa 22%”.

In teorie, oricat de scurt ar fi timpul petrecut noaptea in folosul jobului, acesta duce la o crestere a aparitiei cancerului.

In urma studiului s-a ajuns la concluzia ca aceasta constatare ridica intrebari ingrijoratoare cu privire la factorii care ar putea influenta adaptarea oamenilor la locul de munca pe timp de noapte. Alte cercetari mai aprofundate, inclusiv cercetarile actuale privind cancerul de prostata, vor permite dezvoltarea unui studiu mai detaliat cu privire la consecintele muncii de noapte asupra sanatatii. Pentru aceasta cercetare, echipa de cercetatori a analizat datele furnizate de un studiu asupra legaturii dintre modul de lucru al oamenilor noaptea si aparitia cancerului. Studiul a fost realizat pe o perioada de 15 ani si a implicat 3.137 de barbati cu varste cuprinse intre 35 si 70 de ani. Participantii la studiu au fost diagnosticati cu cancer dupa terminarea studiului.  Pentru a avea dovezi clare in ceea ce priveste modul in care mediul de lucru ii afecteaza pe barbati, sunt necesare mai multe studii in domeniu.

“Noi credem ca toate luminile aprinse pe timp de noapte duc la un impact substantial negativ asupra ceasului biologic. Este un mecanism foarte sensibil.“

Constatarea a fost publicata in Jurnalul American de Epidemiologie.

Text: Andreea Popescu