Muzica nu este o placere universala

Muzica nu este o placere universalaMuzica nu este o sursa de placere universala, conform unui nou studiu stiintific spaniol. Se pare ca unii oameni nu simt nicio placere atunci cand asculta muzica, conform datelor publicate in revista de specialitate “Current Biology”.

Muzica este prezenta in toate culturile din timpurile preistorice. Chiar daca nu aduce bani si nici nu ajuta la supravietuire, muzica a fost de obicei asociata cu placerea. Conform credintei populare, muzica este o sursa universala de placere, iar studiile au dovedit faptul ca muzica lui Bach aduce beneficii florilor, in timp ce muzica rock este daunatoare. Cu toate acestea, aceasta afirmatie nu a fost verificata stiintific pana in acest moment. Cercetatorii de la Universitatea din Barcelona ?au vrut sa inteleaga de ce unii oameni nu simt ceea ce simt majoritatea atunci cand asculta muzica.

Oamenii de stiinta au vrut sa afle daca exista persoane sanatoase, fara boli psihice sau anhedonie generale, care sa se afle in imposibilitatea de a experimenta placerea atunci cand asculta muzica.

 

Studii care dovedesc ca muzica nu este o placere universala

Oamenii de stiinta au realizat doua experimente pe un grup de 10 de persoane. Voluntarii au fost rugati sa isi evalueze nivelul de placere atunci cand asculta muzica, dupa care au fost rugati sa isi evalueze nivelul de placere atunci cand indeplinesc o sarcina care le aduce venit. Intre timp, cercetatorii au analizat emotiile acestora bazate pe numarul batailor inimii.

Savantii au ajuns la concluzia ca “unii oameni sanatosi si fara tulburari psihice nu simt nicio placere atunci cand asculta muzica, in ciuda perceptiei normale a sunetului si a sensibilitatii unei persoane”.

Rezultatele acestui studiu permit cercetatorilor sa afirme ca “exista diferente individuale, iar aceste noi elemente pot explica demersul anumitor boli, cum ar fi dependenta si tulburarile afective”.

 

Text: Andreea Popescu