Nasul uman poate detecta mirosul bolilor

Nasul uman poate detecta mirosul bolilorPotrivit cercetatorilor, oamenii pot mirosi daca o persoana este bolnava si ar putea detecta daca sistemul imunitar al unui om este activ sau nu. Cercetarea realizata de catre expertii de la Institutul Karolinska, din Suedia, indica faptul ca exista dovezi stiintifice care sugereaza ca bolile au mirosuri diferite. De exemplu, mirosul respiratiei unei persoane care sufera de diabet este asemanator cu mirosul acetonei.

 

In cadrul acestei cercetari s-a studiat abilitatea oamenilor de a detecta bolile cu ajutorul mirosului, fapt ce ne-ar permite sa evitam bolile periculoase. Opt voluntari sanatosi au participat la acest studiu si li s-a administrat fie o toxina alcatuita din bacterii ce intensifica raspunsurile imune, fie o solutie salina. Apoi, voluntarii au fost rugati sa poarte tricouri stramte pentru ca transpiratia sa poata fi absorbita.

 

Un alt grup de voluntari a fost rugat sa miroasa tricourile. Voluntarii au concluzionat ca tricourile persoanelor carora li s-a administrat toxina respectiva prezentau un miros intens, neplacut si nesanatos.

 

Text: Ruxandra Raica