Oferă-ți cel mai prețios cadou – Renunță la fumat

De ce fumează oamenii?

Pentru a putea interveni în acest complex mecanism al dependenței de țigări, trebuie să ne gândim la momentul de la care a pornit totul. Amintiți-vă de prima dată când ați tras un fum…

Răspunsul la întrebarea de mai sus variază de la o persoană la altă, însă ideea de baza din spatele majorității motivelor este că cineva ne-a învățat să asociem plăcerea cu fumatul.

Adevărul este, de fapt, că asociem fumatul cu tot felul de lucruri nerelevante, care nu fac decât să întrețină această dependență și astfel “ne mințim frumos”.

Realitatea efectelor nocive, inclusiv moartea, cauzate de fumat este înspăimântătoare: fumatul conduce la decesul a ˃50% dintre fumătorii permanenți, iar jumătate dintre victime sunt persoane cu vârsta între 35 și 69 de ani. Chiar și așa mai mult de patru din zece români în vârstă de cel puțin 15 ani au fumat 20 sau mai multe țigări pe zi, consumând tutun în primele 30 de minute de la trezire.Ce este de făcut?

Din fericire, trăim într-o perioada în care accesul la informație oficială, documentată, este la îndemână tuturor. Această informație trebuie completată de sfaturile specialiștilor în sănătate, specialist în renunțarea la fumat și slavă Domnului, România are specialist foarte buni în această zona.

În plus medicină și industria farmaceutică evoluează în fiecare zi, punându-ne astfel la dispoziție soluții terapeutice pentru a renunța cu succes la fumat.

În România sunt disponibile, în acest moment, Terapia de substituție nicotinică și citizina.

  1. a) Terapia de substituție nicotinică este o clasă de medicamente, aprobată și recomandată că tratament pentru renunțarea la fumat de Ghidurile Internaționale de specialitate și de către OMS. Practic, furnizează nicotină, ce ajută oamenii să renunțe la fumat, acționând asupra receptorilor de nicotină din creier, reducând astfel simptomele de sevraj.

Această terapie NU creează dependență: nicotină se administrează pe o cale diferită de țigări și în cantități insuficiente pentru a genera dependență.

Terapia de substituție nicotinică se bazează pe cercetări documentate în peste 100 de studii clinice și în peste 40 de ani de experiență.

Formele farmaceutice existente în România: plasturi, gume de mestecat și spray ce se pulverizează în gură. Acestea sunt adaptate oricărui tip de fumător, chiar și celor care vor să reducă numărul de țigări fumate și sunt recomandate de medicul pneumolog, sau de farmacist funcție de gradul de dependență și de obiceiurile fiecărui tip de fumător. Cură de tratament este de 3 luni, sau maxim 6 luni doar cu recomandarea medicului pneumolog.

  1. b) Citizina este un alcaloid din plante, cu acțiune similară nicotinei, dar mai slabă. În România se găsește sub o singură formă, comprimate. Această terapie este aprobată cu indicație pentru renunțarea la fumat doar în țările din Europa de Est. Terapia este dezvoltată pe baza a 10 studii clinice. Cură de tratament este de 25 de zile.

Cum să va găsiți motivația?

Pentru a porni în această călătorie de a renunța la fumat cu motoarele turate la maximum, trebuie să găsiți adevărata motivație pentru care ați decis acest lucru – să renunțați la fumat.

Dacă încă nu ați găsit un motiv suficient de puternic, va recomandăm să răspundeți sincer la câteva întrebări: ce se va întâmplă dacă nu renunțați la fumat? Ce beneficia va aduce fumatul? Unde va doriți să fiți peste 5 ani în ceea ce privește starea dvs. de sănătate? Sunteți un exemplu de stil de viață sănătos pentru cei din familia, sau din jurul dvs.? Ce dorințe ați amânat din cauza lipsei banilor?

Cu siguranță răspunsurile la aceste întrebări vă vor oferi cel puțin un motiv suficient de puternic pentru a reprezenta pilonul principal în decizia de a renunța cu succes la fumat.

În plus, printre beneficiile imediat și pe termen lung ale renunțării la fumat sunt:

  • Prelungirea speranței de viață: cu 10 ani de zile (renunțare la fumat la vârsta de 30 de ani), până la 3 ani de zile (dacă renunțarea la fumat are loc la vârsta de 60 de ani).
  • Îmbunătățirea aspectului și rezistenței fizice (fumatul provoacă dificultăți de respirație, riduri, dinți pătați, piele ternă, organism lipsit de vitalitate).
  • Economisire pentru dorințe sănătoase: fumatul vă periclitează și sănătatea financiară, nu doar pe cea pulmonară. Astfel, renunțând la fumat: Economisiți bani: ~ 10.000 euro = 7 ani fumat sau ~ 140.000 euro = 21 ani fumat

Puteți face imposibilul posibil!

–        Găsiți-vă motivația

–        Apelați la sfaturile medicilor pneumologi sau ale farmaciștilor. Sunt cel mai de încredere partener în călătoria de renunțare la fumat

–        Oferiți-vă cel mai de preț cadou – renunțați la fumat!

NICIODATĂ NU ESTE PREA TÂRZIU