Pantalonii la femei, istoria dorintei de afirmare

Pantalonii la femei 1_resultPantalonii sunt astazi o piesa vestimentara comuna, un accesoriu pe care-l poarta cu aceeasi simpatie deopotriva femeile si barbatii, insa nu au fost dintotdeauna vazuti astfel. Femeile au fost cele care au trebuit sa lupte cu inversunare pentru a le oferi locul cuvenit in moda si iata ca au reusit, i-au urcat pe podium si au scris file de istorie in pantaloni.



Cel mai vechi articol vestimentar

Primele dovezi care atesta existenta pantalonilor provin inca din era paleolitica si sunt reprezentate de diferite figurine sau picturi rupestre ce infatiseaza oameni astfel imbracati. Prima pereche de pantaloni dateaza cu aproximatie din secolele XIII–X i.Hr si a fost descoperita in China. La inceputuri, se crede ca pantalonii erau purtati atat de femei, cat si de barbati si ca distinctia s-a facut mult mai tarziu. In Evul Mediu, au devenit haine militare pentru romani, in timp ce grecii ii purtau sub tunica. Modelul pantalonilor a suferit multe modificari in acea perioada si se purtau in functie de clasa sociala sau politica din care persoana facea parte.

De la pantaloons la pantaloni

In anul 1701, Petru cel Mare a incercat o modernizare a Rusiei Imperiale prin impunerea pantalonului ca dress code obligatoriu la barbati. Exceptie faceau doar clericii si muncitorii din ferma. In timpul Revolutiei Franceze, 1789-1799, a aparut termenul de pantaloons ce desemna acel model lung si larg purtat de revolutionari, in contrast cu modelul pana la genunchi si mulat purtat de nobilii vremii. La inceputul secolului XIX, moda pantalonilor a aparut si in Anglia si a inlocuit cu succes pantalonasii bufanti pe care englezii obisnuiau sa ii poarte pana atunci. Se pare ca noul trend, de altfel comod si util, a fost raspandit in lume de marinari.

Interzisi prin decret

In anul 1800, Prefectura Parisului a emis un decret prin care femeilor li se interzicea dreptul de a purta pantaloni fara autorizatie speciala. O femeie care nu respecta acest cod vestimentar era sanctionata. Se crede ca prin acest fapt s-a dorit accentuarea prin tinuta a puterii masculine.

Primele femei in pantaloniPantalonii la femei - primele femei in_result

Revoltata de aceasta restrictie vestimentara, scriitoarea George Sand a incalcat complet regula, purtand cu curaj intreaga garderoba masculina. O mare artista a vremii, Charlize Arthur, a ales sa se prezinte pe scena in pantaloni, iar actrita Sarah Bernhardt a defilat pe strada imbracata astfel, sfidand complet codul vestimentar impus. Cu toate acestea, se pare ca prima femeie care a ales sa poarte pantaloni a fost americanca Elizabeth Smith Miller, o militanta pentru drepturile femeilor, ea fiind si cea care a luptat pentru obtinerea dreptului de vot al acestora. Modelul a fost urmat si de alte femei cu functii importante in statul american si astfel pantalonii au intrat si in garderoba reprezentantelor sexului slab.

Pantalonii pe podiumPantalonii la femei pantaloni podium_result

Cu toate ca, in 1913, Paul Poiret a fost primul designer care a creat un model de pantaloni pentru femei numit harem, iata ca abia in 1920 Coco Chanel a reusit sa-i urce pe podium, creand primul model de pantalon evazat, si sa starneasca o adevarata revolutie vestimentara. In 1966, designerul Yves Saint Laurent propune Le Smoking, un deux-piѐces pentru femei cu pantaloni care revolutioneaza, din nou, moda feminina. Ulterior, mai ales odata cu aparitia stilului hippie, barierele au fost pe deplin inlaturate si femeile au avut dreptul egal cu barbatii de a purta pantaloni. Cu toate acestea, exista in continuare state orientale si din Africa in care femeile nu au voie sa poarte pantaloni, fiind biciuite daca recurg la aceasta varianta vestimentara.

Blugii, pantalonii muncitorilorPantalonii la femei - blugii_result

Desi poate parea ciudat, avand in vedere conotatia pe care noi o dam astazi blugilor, initial acestia erau pantaloni cu care se imbracau muncitorii, fiind foarte rezistenti atat la uzura, cat si la murdarie. Materialul din care erau confectionati se numea denim si isi are originile in secolul XVI, in Franta. Termenul de blue jeans provine de la bleu de Gênes, albastru de Genova, nume dat de francezi denimului cusut din fire intr-o singura culoare care se vindea in portul Genova.

Text: Madalina Manole