Pedichiura cu pesti poate raspandi HIV si hepatita C

1a6zjg8enMulte doamne au fost incantate la gandul ca isi pot face manichiura si pedichiura cu ajutorul pestilor. Metoda care este introdusa in din ce in ce mai multe spa-uri apeleaza la pestii Garra Ruffa care mananca efectiv pielitele din jurul unghiilor daca stai cateva minute cu mainile si picioarele in acvariul lor.

Agentia Britanica de Protectie a Sanatatii a avertizat insa ca si aceasta forma de pedichiura are riscurile sale: poate raspandi virusul HIV sau hepatita C. Cei cu diabet, psoriazis sau cu sistem imunitar slab sunt cei mai vulnerabili din acest punct de vedere si de aceea nu ar trebui sa incerce aceasta metoda.

Cercetatorii au descoperit ca apa pestilor contine microorganisme si ca bacteriile ar putea fi luate din apa de catre pestii Garra Ruffa care apoi le-ar transmite clientilor, mai ales daca apa nu este schimbata dupa fiecare folosire.

In plus, daca un client este infectat cu HIV sau hepatita si sangereaza in apa, exista riscul ca bolile sa fie transmise la urmatorul. Riscul este mic, ce-i drept, dar el exista totusi.

Text: Bianca Badescu