Ești și o persoană care adoră o felie de pepene roșu într-o zi caniculară? Află acum cât bine faci organismului tău de fiecare dacă când îl consumi pentru că vine cu reale beneficii. Este un fruct ideal în sezonul cald având cea mai mare cantitate de apă, astfel că nimic nu-ți hidratează organismul mai bine atunci când este cald.
De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit că pepenele roșu aduce beneficii care te pot feri de boli grave inclusiv cancer. Află din acest articol cu ce aport vine consumul de pepene roșu pentru organismul tău și de ce este recomandat să-l incluzi în dietă.
Pepenele roșu, aliatul tău de încredere în sezonul cald
Știai că dintr-un pepene roșu poți mânca inclusiv sâmburii și coaja? Cercetările au arătat că învelișul (poate fi murat sau prăjit) este bogat în citrulină care, ajunsă în organism, este transformată în arginină, un aminoacid cu beneficii cardiovasculare (reglează tensiunea arterială).
Gustul său, suculența și efectul răcoritor îl fac ideal pentru zilele călduroase de vară. Consumul de pepene roșu în fiecare zi asigură nu doar o foarte bună hidratare, ci și o serie de nutrienți bineveniți, cu numeroase beneficii. Toate aceste elemente aduce efecte importante și în privința frumuseții.
Cunoscut și drept „lubeniță” sau „lebeniță”, în funcție de zonele din țară, pepenele roșu este de fapt….o legumă. Toți ne gândim la un pepene roșu ca fiind un fruct, mai ales datorită faptului că este atât de dulce, dar știai că el este, de fapt, din familia curcubitaceelor, alături de bostan, castravete și dovleac? Ei bine, fruct, legumă, nu contează, el vine cu o listă generoasă de beneficii.
Te poți bucura de el aproape oricând dorești în sezonul cald, dar excesul nu este indicat sub nicio formă! Nu trebuie să-ți griji în privința caloriilor pentru că are un conținut scăzut de calorii, însă nu este recomandat nici excesul pentru că anumiți nutrienți îți pot crea și probleme. Este foarte important să mănânci pepene roșu în sezonul cald, ori de câte ori ai ocazia pentru că este plin de vitamine și antioxidanți.
Un aspect important este acela că odată ce îți hidratezi organismul consumând pepene roșu contribui și la remineralizarea lui. Un aspect important este acela că este indicat să-l consumi înainte de masă și nu după. Cea mai bună opțiune, ca gustare între mic dejun și prânz.
Pepene roșu – valori nutriționale
Poți să-l consumi în mai multe forme nu doar așa, ca atare, dar trebuie să știi că poți îmbogăți conținutul nutrițional prin smoothie-uri în combinație cu alte fructe. Însă, vorbind strict de o porție de 150 de grame de pepene roșu, aceasta duce în organism:
- 46 de calorii,
- 0,2 gr de grăsimi,
- 11 gr de carbohidrați (din care 9 gr de zahăr),
- 0,9 gr de proteine,
- 1 gr de fibre,
- 2 miligrame de sodiu,
- 5% din valoarea zilnică necesară de Vitamina A,
- 14% din valoarea zilnică necesară de Vitamina C,
- 4% din valoarea zilnică necesară de Magneziu,
- 4% din valoarea zilnică necesară de Potasiu.
- 2% din valoarea zilnică necesară de Fier,
- 1% din valoarea zilnică necesară de Calciu.
Deși în cantități mai mici, o porție de pepene roșu îți aduce și tiamină (vitamina B1), riboflavină (B2), niacină (B3), acid folic (B9), acid pantotenic (B5) și B6. De asemenea, conține și Fosfor, Cupru, Zinc, Mangan, Seniu, Colină, Licopen și Betaină care, au beneficii majore în organism. Fiecare dintre acestea sunt implicate în procese importante din organism așa că nu evita să mănânci pepene roșu sub orice formă îți face plăcere.
6 beneficii pe care le are consumul de pepene roșu
Pepenele te ajută în privința menținerii greutății corporale adecvate hidratând corpul în timp ce tu simți sațietate după ce ai mâncat o porție. Prin urmare, vara, mai ales că este cald, alege cât de des poți să mănânci o felie de pepene roșu în detrimentului unei mese nesănătoase, dulciuri sau alte ronțăieli. Îți va aduce beneficii precum:
1. Susținerea sistemului imunitar
Vitamina C dar și complexul de Vitamina B ajută organismul să mențină activ în bune condiții sistemul imunitar, ceea ce te va feri de multe probleme de sănătate. În plus, pentru că un pepene roșu conține citrulină, cu rol de antioxidant în organism, este un foarte bun sprijin vasodilatator ori asta înseamnă o bună circulație sanguină în corp.
2. Consumul de pepene roșu ajută la menținerea greutății normale
Conținutul ridicat de apă te ajută în acest sens. S-a demonstrat că dacă consumi zilnic pepene roșu vei avea starea de sațietate pentru aproape o oră și jumătate după. Participanții unui studiu în acest sens au descoperit beneficii precum: scăderea în greutate și ameliorare în riscuri de tensiune arterială crescută, nivel de trigliceride și colesterol.
3. Îți susții sănătatea pielii mâncând pepene roșu
Și nu doar a pielii pentru că părul se bucură de efectele lui. Un organism bine hidratat și, mai ales datorită vitaminei C, îți este sprijinită producția de colagen iar licopenul te ajută împotriva neplăcerilor pe care le pot crea radiațiile ultraviolete ale soarelui.
4. Sprijină sănătatea ochilor
Tot vitamina C din conținutul unui pepene roșu este cea care ajută pentru că un nivel bun al acestui antioxidant reduce riscul de cataractă. Și vitamina A ajută ochii să-și păstreze sănătatea.
5. Îmbunătățirea digestiei este unul dintre cele mai apreciate beneficii
O bună digestie îți permite să te simți bine în corpul tău. Consumând pepene roșu ajuți, prin conținutul mare de apă și prin conținutul de fibre, să menții în activitate intestinele pentru a absorbi mai rapid nutrienții și a elimina ce nu este folositor organismului. Deci accelerează tranzitul intestinal.
6. Poate calma durerile musculare
Citrulina este prezentă în conținutul unui pepene roșu iar aceasta este implicată în producția oxidului nitric fapt ce poate reduce nivelul de amoniac. Fluxul sanguin este îmbunătățit iar asta face ca oxigenul să ajungă și în mușchi sporind performanța fizică și reducând durerile musculare de după antrenament.
7. Scade riscul de cancer
Pentru că este o sursă importantă de licopen, pepenele roșu ajută la neutralizarea radicalilor liberi din organism reducând stresul oxidativ, astfel că este semnificativ redus riscul în privința mai multor tipuri de cancer, în special cel de prostată.
Moduri în care poți mânca pepene roșu
Dacă nu vrei să-l consumi doar așa, felie cu felie, trebuie să știi că ai mai multe opțiuni pentru a-l include în dieta ta, iată câteva:
- Smoothie-uri alături de semințe și alte fructe.
- Înghețată din pepene roșu, făcută în casă.
- Salată alături de mozzarella proaspătă, frunze de spanac și mentă.
- Suc de pepene roșu.
Găsești pe internet o multitudine de idei de rețete cu pepene roșu, inspiră-te! Folosind creativitatea îl poți aduce în alimentație în diferite forme pentru a te bucura de beneficii.
Pepene roșu – contraindicații
Reține că deși are atâtea beneficii, nu este recomandat să exagerezi. Apoi, este esențial ca anumite persoane să-l consume moderat, respectiv:
- Persoanele cu insuficiență renală cronică pentru că pepenele roșu este bogat în potasiu.
- Persoanele care se confruntă cu intoleranță la fructoză.
- Persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil.
- Persoanele care au alergii la fructoză sau alergii cutanate.
Consumat echilibrat de pepene roșu aduce foarte multe beneficii pentru organismul uman, dar este important să oferi organismului diversitate așa că, profită de bogățiile sezonului consumând mai multe tipuri de fructe și legume!
Foto Shutterstock