Proteina care ar putea indica riscul diabetului

Proteina care ar putea indica riscul diabetuluiCercetatorii suedezi au identificat in sange o proteina care poate indica riscul diabetului inca din stadiile incipiente, reducand astfel sansele ca boala sa deterioreze vasele de sange sau vederea, ca urmare a diagnosticului tardiv. Cercetatorii din cadrul Centrului de Diabet al Universitatii din Lund, Suedia, au descoperit ca un nivel ridicat al proteinei numite SFRP4 in sange indica un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta diabet in urmatorii ani.

Este pentru prima data cand este stabilita o legatura intre aceasta proteina care joaca un rol important in procesele inflamatorii din organism si diabetul de tip 2.  Pentru acest studiu, expertii au comparat beta-celulele pancreatice care produc insulina provenite atat de la persoane diabetice, cat si de la persoane care nu sufereau de diabet si s-a observat astfel ca, in cazul celulelor care proveneau de la persoanele diabetice, proteina SFRP4 era prezenta in cantitati mult mai mari. Explicatia este ca inflamatia cronica slabeste beta-celulele, astfel incat acestea nu mai pot secreta suficienta insulina. Exista mai multe explicatii pentru slabirea celulelor, una dintre ele fiind proteina SFRP4.

 

Text: Ruxandra Raica

noiembrie 9th, 2012 by tonica

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate