Putem prezice cresterea in greutate si activitatea sexuala printr-o scanare a creierului

shutterstock_69711058Intr-un studiu publicat in Journal of Neuroscience, cercetatorii au aratat ca se poate prezice cresterea in greutate a indivizilor folosind rezonanta magnetica imagistica.

Acesta este unul dintre primele studii in imagistica creierului care foloseste raspunsurile inregistrate de scanner pentru a prezice rezultate importante si reale pe termen lung.

Folosind aceasta tehnica, cercetatorii au tintit o regiune a creierului cunoscuta sub numele de “centru de recompensa”, la un grup de studenti. In timp ce ii era scanat creierul, subiectul vedea imagini cu animale, peisaje, oameni si mancare. Sase luni mai tarziu, participantilor la studiu le era masurata greutatea si erau pusi sa raspunda la un chestionar despre comportamentul lor sexual. Rezultatele erau comparate cu datele inregistrate de aparatul de scanat.

Oamenii al caror creier raspundea mai puternic la imaginile cu mancare erau cei care castigau cel mai mult in greutate in urmatoarele 6 luni. Aceeasi corelatie s-a facut si in cazul comportamentului sexual. Participantii care raspundeau puternic la imaginile cu mancare castigau in greutate, dar nu aveau mai multa activitate sexuala si viceversa.

Cercetatorii incearca sa inteleaga prin aceste studii cum reactioneaza oamenii la tentatii si spun ca primul pas catre evitarea tentatiilor este sa constientizam cat de mult suntem afectati de anumiti factori din mediu si sa ne gandim la comportamentul pe care vrem sa-l evitam.

 

Text: Bianca Badescu