Remedii pentru bila lenesa care iti vor usura viata dupa masa bogata de Sarbatori

Dischinezia biliara este o afectiune des intalnita a vezicii biliare, exprimata prin tulburari de motilitate si tonus. Rolul bilei este de a digera grasimile din alimente. Cand o persoana mananca, celulele intestinului secreta un hormon numit colecistochinina, care are rolul de a contracta corect muschii vezicii biliare. Daca aceasta contractie nu se realizeaza corect, apare dischinezia biliara.

Dischinezia biliara nu este o boala grava, insa nu trebuie trecuta cu vederea pentru ca se poate agrava in timp si poate sa afecteze si alte organe, cum ar fi pancreasul sau ficatul.



Cauzele dischineziei

Studii recente arata ca in cazul femeilor exista o relatie intre ciclul menstrual si dischinezia vezicii biliare, in sensul ca un ciclu menstrual neregulat poate creste probabilitatea de aparitie a bolii. Cauzele acestei boli sunt multiple, de la stil de viata, alimentatie pana la prezenta altor afectiuni in organism, cand dischinezia poate sa apara ca simptom al unei alte boli.

Exista dovezi ca stresul este o cauza semnificativa a dischineziei biliare; afectarea functiei vezicii biliare face ca aceasta sa nu poata primi semnalele corespunzatoare de la creier atunci cand bila ajunge in vezica. Daca timp indelungat am facut abuz de alimente grase, cum se intampla mai ales in perioada Sarbatorilor, am mancat seara tarziu inainte de culcare sau mesele noastre au fost neregulate, pe un fond de viata sedentara sau de alte afectiuni medicale, putem dezvolta dischinezie biliara.

Dischinezia biliara poate sa apara si din cauza tulburarilor hormonale care perturba sistemul endocrin (30 % din cazuri). De asemenea, efectele secundare ale unor medicamente determina stagnarea bilei in vezica, impiedicand circuitul normal si mecanismele de reglare neuroumorala a conductelor biliare. Hepatita virala acuta, gastrita, enterita, ulcerul peptic, inflamatia ovariana, pielonefrita, menopauza, insuficientele hormonale, giardioza pot fi alte cauze ale dischineziei.

Prevenirea dischineziei tractului biliar tine de o alimentatie rationala, de normalizarea programului de munca si de odihna, dar si de masura in care facem miscare fizica si de  tratarea tulburarilor nevrotice in timp util.

Dieta si tratamente pentru bila lenesa

Orice tratament al dischineziei biliare trebuie sa inceapa cu normalizarea sistemului nervos (reducerea stresului, odihna) si a tractului gastro-intestinal, astfel incat vezica biliara sa-si recapete functiile de baza.

Tratamentul principal al acestei afectiuni este dieta adecvata si echilibrata si evitarea supraincarcarii organismului cu toxine. O atmosfera linistita, fara presiune fizica si emotionala crescuta este, de asemenea, necesara.

Tratamentul secundar este cel care se bazeaza pe diferite ceaiuri, tincturi si preparate medicamentoase.

Este necesara excluderea alimentelor puternic sarate, acre sau amare, a prajelilor, afumaturilor, alimentelor cu aditivi si conservanti, sosurilor, condimentelor puternice, grasimilor in exces, chipsurilor, produselor de patiserie, bauturilor carbogazoase, alcoolului, tutunului etc. Mesele trebuie sa fie dese, 4-5 pe zi, cantitatea de alimente mica, iar masticatia buna.

Alimente recomandate:

  • produsele lactate cu continut scazut de grasimi: branza, iaurt;
  • peste;
  • carne slaba;
  • legume si fructe;
  • ceai verde;
  • cereale si paste fainoase fara ulei;
  • miere in cantitati limitate;
  • supe cu continut scazut de grasimi;
  • oua fierte (nu mai mult de 1 pe zi);
  • sucuri de fructe si legume;
  • legume si fructe fierte sau coapte;
  • ceaiuri din plante.

Majoritatea preparatelor folosite in tratamentul dischineziei sunt pe baza de extracte de plante sau ingrediente naturale, enzime digestive si bila animala. Eficiente sunt si ceaiurile sub forma de decoct, din plante cum ar fi: musetel, menta, oregano, matase de porumb, radacina de lemn dulce etc.

Remediile trebuie separate de la caz la caz. Se folosesc preparate sedative, in primul rand pentru linistirea sistemului nervos (tinctura de valeriana), produse coleretice si colagoge pentru generarea si amplificarea fluxului biliar, contractia bilei si evacuarea acesteia in duoden (ceaiul din anghinare sau capsulele de anghinare, ceaiul de papadie sau papadia proaspata, ceaiul de rostopasca), tonice (tinctura de ginseng, extract de ginseng), antispastice si analgezice, toate sub indrumarea unui medic de specialitate. Alte proceduri suplimentare in tratamentul dischineziei vezicii biliare sunt fizioterapia, acupunctura si interventia cu laser.

Farmacistii Catena recomanda HepatoSuport, un supliment pentru mentinerea sanatatii sistemului hepato-biliar cu un continut optim de extracte naturale de armurariu si anghinare. Armurariul si anghinarea sunt plante recunoscute pentru proprietatile benefice asupra sanatatii ficatului, datorita substantelor bioactive pe care le contin. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Arabela Boboc