Retete de preparate delicioase de Craciun care nu ingrasa

Retete de preparate delicioase de Craciun care nu ingrasaCraciunul este o sarbatoare care-si impune propriile traditii culinare si, din pacate, acestea, pe cat sunt de delicioase, pe atat de mult ingrasa. Carnea de porc, salata de boeuf si cozonacul nu pot sa lipseasca de pe masa de Craciun, astfel incat este greu sa ne pastram silueta intacta. Este adevarat insa ca, daca suntem la dieta, putem fie sa inlocuim aceste preparate traditionale cu alte retete delicioase care sa nu ingrase, fie putem face mici artificii culinare care sa aiba efectul dorit.



Carnea de porc vs carnea de curcan

Carnea de porc este grasa si este destul de greu de digerat, motiv pentru care, daca ne dorim sa avem o silueta de invidiat si de Revelion, trebuie sa o inlocuim sau sa respectam cateva reguli. In primul rand, friptura de porc ar trebui pregatita la gratar si servita alaturi de o salata verde cu lamaie. Apoi, portia trebuie sa fie una mica, cu atat mai mult daca ne dorim sa mancam si din restul preparatelor. Este indicat sa nu alaturam carbohidrati, deci sa nu combinam carnea cu cartofi sau orez, nici sa nu combinam proteinele intre ele, adica sa mancam carne alaturi de branza sau ou. Din acest motiv, daca va doriti sa mancati sarmale, nu le combinati cu smantana si mamaliga. Pe de alta parte, sarmalele pot fi pregatite doar din orez, iar carnea de porc poate fi inlocuita cu succes de carnea de curcan, retetele fiind variate si deosebit de gustoase. Pentru Craciun, puteti incerca curcan umplut la cuptor alaturi de spanac sau de legume la gratar.

Salata de boeuf vs salata cu legume si pui

Da, stim, asteptam un an sa mancam salata de boeuf, insa, daca ne pasa de silueta, aceasta nu este cea mai buna optiune. Chiar daca aceasta, conform retetei originale, contine carne de vita, trebuie sa luam in calcul ca maioneza care leaga legumele este destul de grea pentru stomac si contine foarte multe calorii. Fie mancati o singura lingura de salata de boeuf cu cel putin 2 ore inainte de masa festiva de Craciun, fie schimbati reteta. De exemplu, potrivita mesei de Craciun este salata cu pui la gratar si legume in care adaugati un strop de lamaie si cel mult o lingurita de maioneza vegetala.

Desert traditional: cozonac

De Craciun, nimanui nu trebuie sa-i lipseasca de pe masa cozonacul cu nuca, stafide si cacao, insa, inainte de a ne satisface papilele gustative cu deliciosul desert, trebuie sa luam in calcul ca o felie de astfel de cozonac contine mai multe calorii decat o friptura de pui. Ce este de facut? Schimbati reteta! Alegeti sa-l pregatiti cu lapte si oua de curte si cu unt clarificat si, obligatoriu, renuntati la umplutura cu nuca si cacao si adaugati doar stafide, astfel continutul de grasime va fi mult scazut. De asemenea, o reteta de desert recomandata pentru masa de Craciun care nu ingrasa este prajitura cu fructe. Puteti gati tarta cu fructe sau placinta cu mere sau visine, acestea fiind mai putin periculoase pentru silueta.

Text: Madalina Manole