Rezultatele programului-pilot “Fiecare Copil Conteaza” anunta o crestere cu 25% a numarului de copii vaccinati

Prezidiu_conferintaOrganizatia Salvati Copiii Romania (organizatie neguvernamentala) a anuntat pe data de 29 februarie rezultatele programului-pilot “Fiecare Copil Conteaza”, program desfasurat intre noiembrie 2010 si decembrie 2011. Programul a fost implementat in 16 localitati defavorizate din mediul rural din judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea.

Actiunile programului au vizat informarea gravidelor si a tinerelor mamici, astfel incat acestea sa adopte cel mai bun comportament in raport cu nou-nascutii. De pe urma acestui program au beneficiat 1.022 de persoane, dintre care 250 de mame tinere, 166 de gravide si 606 copii, iar 32 de cadre medicale s-au ocupat de sprijinirea acestor persoane, in informarea privind masurile pentru prevenirea imbolnavirilor la copii, pastrarea curateniei, dar si in ceea ce priveste suportul  nutritional.

Din pacate, dintre statele membre ale Uniunii Europene, Romania se afla pe un prim loc deloc onorant in ceea ce priveste mortalitatea infantila. Proiectul “Fiecare Copil Conteaza” a urmarit si urmareste sa depisteze aceste cauze, prin mai buna informare a gravidelor si a tinerelor mame.

Studiul realizat de catre Organizatia Salvati Copiii Romania avut un impact puternic, in sensul ca a crescut cu 10% numarul de gravide care au mers la control, cu 25%  numarul de copii vaccinati, cu 10% numarul de controale medicale si cu 5% interesul gravidelor pentru analize.

Pentru anul 2012, Organizatia Salvati Copiii Romania isi propune sa se extinda in alte 10 localitati din 5 noi judete: Suceava, Botosani, Iasi, Neamt si Vaslui.

 

Text: Ruxandra Raica