Riscul de suicid, detectat cu ajutorul unui test de sange

Riscul de suicid detectat cu ajutorul unui test de sangeBiomarkerii din sange ar putea fi utilizati pentru a identifica persoanele care prezinta risc de suicid. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o anumita enzima numita SAT1 este legata de tendintele suicidale la persoanele care sufera de tulburare bipolara, o afectiune care conduce la schimbari extreme ale dispozitiei. In urma unui studiu realizat de expertii de la Universitatea din Indiana, Statele Unite, si condus de cercetatorul roman Alexandru Niculescu, s-a descoperit ca pe langa aceasta enzima, SAT1, mai exista si alti markeri asociati.

Studiul a avut patru etape distincte, iar mai intai expertii au identificat noua barbati cu tulburare bipolara, dupa care au comparat rezultatele obtinute de la cei 9 barbati cu mostrele de sange colectate de la alte persoane care isi pusesera capat vietii.

Biomarkerul codificat de gena SAT1 era cel care avea cea mai mare putere de predictie. Deocamdata insa, testele nu pot fi folosite pentru a prezice comportamentul persoanelor care sunt testate, fiind nevoie de cercetari ulterioare.

Text: Ruxandra Raica