Romania, tara cu greutate: romanii poarta cu ei 200.000 de tone de exces ponderal

Romania tara cu greutateMai mult de jumatate dintre romani declara ca se confrunta cu problema kilogramelor in plus, prinicipalul factor in dezvoltarea bolilor metabolice, conform unui studiu Omnibus efectuat pentru Ponderas. Statisticile arata ca o treime (34%) din populatia Romaniei este supraponderala, iar aproximativ un sfert (20%) sufera deja de obezitate.

Ponderas, singurul spital din Romania specializat in chirurgie metabolica de avangarda, a efectuat acest studiu pornind de la ultimele date prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. In 2008, OMS estima ca 51% dintre romani erau supraponderali si obezi. Astazi, statisticile locale confirma raspandirea larga a obezitatii la peste jumatate din populatia tarii.

Pe scurt, concluziile studiului arata ca:

–          peste 56% dintre barbatii romani sunt supraponderali si obezi, in timp ce in randul femeilor 48% se confrunta cu aceasta afectiune;

–          18% dintre tinerii cu varste intre 15-24 de ani sunt supraponderali

–          cele mai avansate forme de obezitate sunt intalnite la persoanele cu varste intre 45-64 ani     (25,2%);

–          in total, populatia Romaniei are aproximativ 200.000 tone de exces ponderal;

–          viata in cuplu ingrasa: peste 60% dintre romanii casatoriti se confrunta cu problema kilogramelor in plus

Obezitatea si supraponderea reprezinta o problema majora de sanatate in lumea moderna si principalul factor in scaderea sperantei de viata si a calitatii vietii. Boala metabolica severa, obezitatea este cauzata de o serie de factori precum cei medicali, alimentari, sociali, ereditari  sau emotionali. Netratata, aceasta afectiune conduce la dezvoltarea altor boli asociate precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, valori crescute ale colesterolului si alte astfel de patologii.

 Pentru tratarea obezitatii si a afectiunilor pe care le cauzeaza, chirurgia metabolica este recunoscuta la nivel international ca fiind cea mai eficienta solutie de tratatament. Cu ajutorul chirurgiei metabolice, pacientul surpaponderal si obez pierde atat excesul ponderal si isi amelioreaza, pana la vindecare, bolile metabolice.

Text: Andreea Popescu