Socul

soculIn tratarea diferitelor boli de la soc se folosesc florile si mai rar fructele. Florile contin un ulei volatil, care le da mirosul placut, zahar, mucilagii, colina etc. Ele au proprietatea de a provoca o transpiratie abundenta, fiind recomandate sub forma de ceai in gripa, raceala, bronsita, ajutand in mod indirect la scaderea temperaturii. Ceaiul din flori de soc influenteaza favorabil reumatismul, guta, bolile de rinichi si vezica, prin diureza pe care o produc.

De asemenea, ceaiul din flori de soc mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza. Datorita faptului ca ceaiul din flori de soc are un usor efect laxativ si ca ajuta la eliminarea apei din tesuturi, el se foloseste si ca medicament natural in obezitate, fiind astfel de mare ajutor celor ce doresc sa slabeasca. Fructele contin zahar, acizi organici, vitaminele A si C etc. Efectul lor este usor laxativ si de aceea sunt recomandate mai ales in constipatiile de natura nervoasa. Fructele de soc se mai folosesc la prepararea marmeladei si a siropului. Extern, florile de soc se recomanda sub forma de bai sau cataplasme in furuncule, abcese, arsuri, avand proprietatea de a fluidifica puroiul, de a calma durerile, facand ca umflatura sa se diminueze.

Vezi si alte plante cu S