Speranta medie de viata a romanilor este cu 5 ani mai scazuta decat a celorlalti europeni

shutterstock 73198528Conform ultimului raport OECD Health Data, Romania se afla la sfarsitul clasamentului european privind speranta de viata. Desi romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii ’70, totusi, in prezent, ei traiesc cu 5 ani mai putin decat europenii.

Pe primul loc in clasament se situeaza Elvetia, unde oamenii traiesc peste 80 de ani, urmata indeaproape de Islanda si Italia. Tarile vecine, Ungaria (73,3 ani) si Bulgaria (72,8 ani), desi sunt sub media europeana, se situeaza deasupra Romaniei (72,7 ani), iar Lituania (71,1 ani) si Letonia (70,9) sunt pe ultimele locuri si singurele tari unde speranta de viata este mai mica decat a romanilor.

,,Speranta de viata scazuta a romanilor se justifica si prin faptul ca Romania se afla pe ultimele locuri si la alte capitole ale sanatatii: alocarea procentuala din PIB, cheltuielile cu medicamente per capita sau consumul de medicamente. In acest context, poate Romania recupera acest decalaj la nivel european? Pot ajunge romanii sa aiba aceeasi speranta de viata ca ceilalti europeni? Da, in conditiile unei investitii constante si continue in sanatate. Daca Romania va aduce anual 1-1,5% din PIB la bugetul sanatatii, in anul 2020 se va ajunge la nivelul mediu european. Astfel, cand Romania va privi sanatatea ca pe o investitie si nu ca pe o cheltuiala, treptat va creste si speranta de viata a romanilor”, a declarat Sorin Popescu, Coordonator Grup Comunicare Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Text: Andreea Popescu