Sporturile in apa, eficiente impotriva diabetului zaharat

Sporturile in apa, eficiente impotriva diabetului zaharatEste dovedit: activitatea fizica ajuta in lupta impotriva diabetului. In urma ultimelor studii in domeniul sanatatii, se pare ca activitatile in apa sunt cele mai potrivite pentru a reduce nivelul de zahar din sange.

Inotul, aerobicul in apa, aquaboxingul sau oricare alt sport de apa sunt foarte benefice sanatatii. La diabetici, aceste activitati permit reducerea indicelui glicemic. Francofon Diabet Society a realizat un studiu pe aceasta tema si recomanda 2 ore si 30 de minute de activitate fizica in apa pe saptamana. “Prin practicarea a 150 de minute de activitate fizica in apa in fiecare saptamana, se observa o reducere semnificativa a zaharului din sange”.

Activitatea fizica in apa este mai benefica in cazul diabeticilor decat mersul pe jos sau gimnastica. La studiu au participat 98 de pacienti cu diabet zaharat care practicau sport in mod regulat. Glucoza din sange a fost masurata prin teste de sange dupa o sesiune de inot, de mers pe jos sau la sala de gimnastica. Rezultatele au fost comparate. In general, nivelul glucozei din sange a scazut de la 0,59 g/l dupa o sesiune de inot la 0,46 g/l dupa mersul pe jos si la 0,31 g/l dupa mersul la sala de sport. Aceste rezultate bune sunt datorate efortului depus in apa.

 

Intrebati medicul inainte de toate!

Sportul, combinat cu un regim alimentar echilibrat, este recomandat pentru prevenirea si lupta impotriva diabetului zaharat. Acest stil de viata imbunatateste sensibilitatea celulelor la insulina si ajuta la un control mai bun al glucozei (reducerea nivelului de glucoza in sange). De asemenea, sporturile in apa ajuta la prevenirea cresterii in greutate si la aparitia bolilor cardiovasculare.

 

Text: Andreea Popescu