Stralucitoarea Angela Gheorghiu, invitata de onoare la TIFF 2018

In istoria operei, Angela Gheorghiu este  un fenomen rar. O artista cu o tehnica vocala exceptionala si o inteligenta dramatica si muzicala profunda, dar si un comunicator magnetic care patrunde in inimile si mintile unui spectru panoramic de audiente, legendara soprana a adus cele mai inalte valori ale artei la o scara neobisnuit de larga.

Superstarul Angela Gheorghiu, celebra cantareata de opera a timpului nostru, vine la Festivalul International de Film  Transilvania, ca invitata de onoare a celei de-a 17-a editii. Vineri, pe 1 iunie, de la ora 19:00, Opera Nationala Romana Cluj-Napoca va fi gazda unui eveniment unic, in cadrul caruia Angela Gheorghiu va interpreta cateva arii in fata publicului clujean, acompaniata de pianistul Alexandru Petrovici. Momentul va fi urmat de proiectia filmului Tosca (r. Benoit Jacquot) in care soprana joaca rolul principal.

In 2000,  regizorul Benoit Jacquot i-a lansat invitatia de a interpreta rolul principal in ecranizarea operei Tosca de Puccini. Desi soprana nu mai interpretase pana atunci acest rol, Jacquot si-a dorit-o pe ea in film, considerand ca Gheorghiu are acel spirit de diva absoluta care poate acoperi personajul.  Lansata in cinematografe in intreaga lume, productia in care Angela Gheorghiu apare alaturi de marele tenor Roberto Alagna si baritonul Ruggero Raimondi a fost bine primita de catre presa internationala, dupa lansarea oficiala in cadrul Festivalului de Film de la Venetia.

Filmul reinventeaza modul in care vedem opera si va fi proiectat in cadrul evenimentului special, gazduit de Opera Nationala Romana Cluj-Napoca. In deschiderea evenimentului, vocea inconfundabila a Angelei Gheorghiu va cuceri publicul TIFF, acompaniata de pianistul Alexandru Petrovici, unul dintre cei mai prolifici artisti autohtoni ai generatiei sale. Doctor in Muzicologie, artistul a colaborat, de-a lungul carierei, cu nume mari ale scenei ca: Franco Zeffirelli (in pelicula Callas Forever), Roberto Alagna, Denyce Graves, Leontina Vaduva, Alberto Zedda, Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess si multi altii.

Angela Gheorghiu si-a castigat renumele mondial odata cu debutul sau, in 1992, la Royal Opera House, in La Bohème. In acelasi an a debutat la Metropolitan Opera New York si la Opera de Stat din Viena. Prezenta si vocea ei au impresionat publicul in cele importante sali de opera din intreaga lume. De-a lungul carierei impresionante a inregistrat cu cele mai mari case de discuri si a fost onorata cu numeroase premii, printre care amintim La Médaille Vermeille de la Ville de Paris, Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter si Cavaler din partea Guvernului francez, decoratia “Nihil Sine Deo” acordata de Regele Mihai I al Romaniei, Premiul Cultural European pentru Muzica si premiul Victoire d’Honneur.

Text: Iulia Mirica