Stresul este contagios

Stresul este contagiosIata o veste nu tocmai buna pentru persoanele care au in jurul lor colegi de serviciu care sunt stresati, si asta deoarece stresul este contagios. In urma unui nou studiu in domeniu s-a ajuns la concluzia ca doar vazand o persoana care se afla intr-o situatie dificila este suficient pentru a se declansa in organism reactia la stres.

Efectele nu sunt resimtite numai atunci cand o persoana din jur este stresata, dar si atunci cand un personaj TV este privit intr-o situatie ingrijoratoare. Cercetatorii sustin ca stresul este o amenintare majora pentru sanatate in societatea de astazi, provocand o serie de probleme psihologice cum ar fi epuizarea, depresia, anxietatea. Si chiar in ceea ce priveste persoanele care duc o viata relativ relaxata, in momentul in care intalnesc oameni stresati, acest lucru le poate dauna.

      Iar efectul poate fi si mai intens daca o persoana se afla intr-o relatie cu o alta persoana stresata. Si chiar si programele de televiziune care prezinta situatii stresante ne pot afecta. Stresul devine o problema atunci cand este cronic, iar un nivel de cortizol ridicat in mod permanent are un impact negativ asupra sistemului imunitar si proprietatilor neurotoxice pe termen lung.

 

Text: Ruxandra Raica