Stresul poate declansa cancerul de prostata

Stresul-poate-declansa-cancerul-de-prostataCancerul de prostata are nevoie de un teren propice pentru a se dezvolta. Iar stresul reprezinta motorul principal pentru ca tumoarea sa se instaleze. Potrivit unui nou studiu condus de expertii de la Scoala de Medicina Albert Einstein din New York, se pare ca stresul este factorul principal care declanseaza aparitia cancerului de prostata.

Un alt studiu recent a demonstrat deja ca barbatii care au probleme cu somnul sunt de doua ori mai expusi riscului de a suferi de cancer de prostata. In cazul in care un barbat are insomnii, productia de melatonina este inhibata, ceea ce perturba functionarea corecta a organismului, incurajand dezvoltarea tumorilor canceroase. Una dintre ramurile sistemului nervos, sistemul nervos simpatic, este responsabila de reactia organismului in situatii de stres. El este cel care face ca ritmul cardiac sa se accelereze, care face ca vasele de sange sa dirijeze sangele catre inima si care produce hormonii ce pregatesc organismul sa raspunda la stres.

Studiul a demonstrat ca acest sistem nervos simpatic, care impinge organismul sa produca noradrenalina, face legatura cu cancerul de prostata pentru ca este un hormon care se regaseste pe suprafata celulelor canceroase, care-l ajuta sa se dezvolte. Potrivit oamenilor de stiinta, solutia ar fi ca barbatii care prezinta risc sa ia tratamente care sa blocheze producerea acestui hormon.

 

Text: Ruxandra Raica