Suplimentele de vitamina E subtiaza oasele

shutterstock_171769Suplimentele cu vitamina E pot duce la subtierea oaselor de timpuriu, conform cercetatorilor japonezi. In urma unui nou studiu s-a constatat faptul ca cele mai multe forme de vitamina E stimuleaza producerea unor celule care distrug masa osoasa a organismului.

Vitamina, care apare in mod natural in cereale, nuci, ulei de masline si galbenusuri de oua, chiar daca este cunoscuta pentru efectul ei impotriva imbatranirii, poate avea un efect negativ asupra masei osoase. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea Keio din Tokyo – Japonia.

Cercetatorii au declarat ca cea mai comuna forma a vitaminei E este alfa-tocoferol, un puternic antioxidant cu rol esential in stimularea imunitatii organismului, care reduce riscul de boli de inima, cancer, cataracta si contribuie la diminuarea capacitatilor cognitive odata cu inaintarea in varsta. Dar, asa cum s-a dovedit, vitamina E interfereaza cu procesul de distrugere si construire a unei tesaturi osoase noi.

Potrivit experimentului, atunci cand osul se distruge, celulele osteoclaste permit eliberarea unor substante minerale, care ulterior sunt prelucrate pe parcursul unui asa-numit proces de resorbtie. Acest lucru duce la aparitia osteoporozei, motiv pentru care expertii au de gand sa repete studiul si pe subiecti umani, pentru a putea determina cantitatea maxima admisa de organismul uman.

Studiul a aparut in revista Nature Medicine.

 

Text: Andreea Popescu