Tensiunea arterială și riscul cardiovascular la femei

Tensiunea arterială reprezintă unul dintre indicatorii importanți ai sănătății cardiovasculare. Măsurarea acesteia este utilizată pentru a evalua riscul de a dezvolta boli cardiace și pentru a monitoriza sănătatea inimii, apariția accidentelor vasculare cerebrale și a altor complicații.

Mai exact, tensiunea arterială este presiunea exercitată asupra peretelui vascular în timpul contracției inimii. Aceasta reprezintă indicii de bază ai sănătatii inimii și a întregului sistem circulator.

Studii recente arată o situație îngrijorătoare pentru europeni. Cea mai frecventă cauză de deces la ora actuală o reprezintă boala cardiovasculară (BCV). Conform unui sondaj realizat în 2022, de către INSCOP, unul din cinci români suferă de boli ale sistemului cardiovascular, bolile aterosclerotice și bolile coronariene fiind cele mai răspândite, cu preponderență la femei. Principalii factorii de risc sunt: fumatul, consumul de alcool, colesterolul ridicat, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, stresul, alimentația necorespunzătoare și lipsa exercițiilor fizice.

Din cauza creșterii alarmante a numărului de pacienți cu boli ale sistemului cardiovascular, specialiștii recomandă achiziționarea unui tensiometru acasă, pentru măsurarea tensiunii arteriale. Monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale este importantă, mai ales în cazul persoanelor trecute de o anumită vârsta, dar și a celor care prezintă risc de afectiuni cardiovasculare, precum persoanele care au antecedente de cancere.Assista – tensiometru digital pentru braț

Tensiometrul digital pentru braț este asemănător celui clasic, deoarece conține manșeta pentru braț, nu are stetoscop, iar în loc de cadran are un ecran digital de tip LCD.

De exemplu, Assista tensiomentru de braț este un dispozitiv medical care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priză, care vine cu o garanție de 5 ani. Pe lângă măsurarea tensiunii arteriale, tensiometrul digital indică și pulsul, și poate stoca date precum ora și data. Mai multe informații despre postură și momentele din zi în care este indicat să vă luați tensiunea cu tensiometrul Assista, avizat și de European Society of Hypertension, găsiți AICI. 

Tensiometrul Assista, care este foarte ușor de folosit acasă, poate fi achiziționat din farmaciile Catena sau online din Springfarma.com.

foto: shutterstock