Terapia cu animale de companie. Cum și când ajută?

Terapia asistată de animale poate reduce durerea și anxietatea la persoanele cu o serie de probleme de sănătate.

Medicina se îndreaptă către animale? Da, dar într-un mod bun. Terapia cu animale de companie câștigă fani în îngrijirea sănătății și nu numai.

Află ce se află în spatele acestei tendințe în creștere.



Ce este terapia cu animale de companie?

Terapia cu animale de companie este un termen larg care include terapia asistată de animale și alte activități asistate de animale. Terapia asistată de animale este un domeniu în creștere care folosește câini sau alte animale pentru a ajuta oamenii să se recupereze sau să facă față mai bine problemelor de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, cancerului și tulburările de sănătate mintală.

Activitățile asistate de animale, pe de altă parte, au un scop mai general, cum ar fi oferirea de confort și plăcere rezidenților căminelor de bătrâni.

Cum funcționează terapia asistată de animale?

Imaginează-ți că ești în spital. Medicul tău menționează programul de terapie asistată de animale al spitalului și te întreabă dacă ai fi interesat. Spui da, iar medicul tău aranjează ca cineva să-ți spună mai multe despre program. La scurt timp după aceea, un câine de asistență și conducătorul acestuia te vizitează în camera de spital. Stau 10 sau 15 minute. Ești invitat să mângâi câinele și să puii întrebări dresorului.

După vizită, îți dai seama că zâmbești. Și te simți puțin mai puțin obosit și ceva mai optimist. Abia aștepți să spui familiei totul despre acel canin fermecător. De fapt, aștepți deja cu nerăbdare următoarea vizită a câinelui.

Cine poate beneficia de terapia asistată de animale?

Terapia asistată de animale poate reduce semnificativ durerea, anxietatea, depresia și oboseala la persoanele cu o serie de probleme de sănătate:

  • Copii care au intervenții dentare
  • Persoanele care primesc tratament pentru cancer
  • Oamenii din unitățile de îngrijire
  • Persoanele cu boli cardiovasculare
  • Persoanele cu demență
  • Veterani cu tulburare de stres posttraumatic
  • Persoanele cu anxietate

Și nu numai persoanele cu probleme de sănătate beneficiază. Membrii familiei și prietenii care fac vizite la animale spun că și ei se simt mai bine.

Terapia cu animale de companie este, de asemenea, utilizată în medii non-medicale, cum ar fi universitățile și programele comunitare, pentru a ajuta oamenii să facă față anxietății și stresului.

Terapia cu animale de companie are riscuri?

Cea mai mare preocupare, în special în spitale, este siguranța. Majoritatea spitalelor și a altor facilități care folosesc terapia cu animale de companie au reguli stricte pentru a se asigura că animalele sunt curate, vaccinate, bine instruite și verificate pentru un comportament adecvat.

Terapie asistată de animale în acțiune

Câinii sunt o distracție binevenită și ajută la reducerea stresului și anxietății care pot însoți vizitele la spital.

Săpunul lichid Soft de la Genera pe baza de glicerină și ulei esențial de cimbru este hidratant, conține agenți antibacterieni și are o consistentă plăcută.

Text: Iulia Mirică