Tinctura de propolis, veritabil medicament naturist

shutterstock_41642656_farmacia_taDintre toate produsele apicole, propolisul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune remedii naturale, pentru o serie larga de afectiuni. Propolisul contine in medie: 55% rasini si balsamuri; intre 7,5-35% ceara; 10% uleuri volatile; 5% polen; 5% acizi grasi; intre 4,4 si 19% impuritati, terpene si substante tip tanin. De asemenea, propolisul contine numeroase microelemente, cum ar fi: fier, cupru, zinc, calciu, siliciu, aluminiu, precum si substante bioactive.

Acest medicament naturist este eficient in peste 200 de boli (afte, faringite, rinite alergice cronice, traumatisme oculare, hepatite, tuberculoza, astm bronsic, constipatie, gastrita,vaginita, eczeme, foliculite etc.)

 

Creste rezistenta sistemului imunitar

Propolisul se gaseste sub mai multe forme: in stare naturala, sub forma de unguent, tinctura, spray, supozitoare, ovule, pastile si sirop. Tinctura de propolis este un bun analgezic, antihemoragic, antifungic, antiseptic intestinal urinal si al cailor respiratorii medii si superioare, antiviral, bacteriostatic si bactericid (distruge streptococii si stafilococii), reduce febra, stimuleaza procesele de regenerare in ansamblu si creste rezistenta sistemului imunitar. Datorita numeroaselor sale proprietati, ea este eficienta atat in ameliorarea si vindecarea anumitor afectiuni interne, cat si externe.
In ceea ce priveste afectiunile interne, tinctura de propolis este benefica in tratarea infectiilor cailor respiratorii si ORL (bronsite, faringo-amigdalite, viroze respiratorii, otite, sinuzite, rinite etc), afectiunilor digestive si hepatice (gastrita, ulcer gastric, colecistita cronica, spasme digestive si toate tipurile de hepatita), infectiilor urinare, meningitei, tusei, afectiunilor ginecologice (leucoreea, vaginita, cervicita, candidoza, menopauza) etc. Extern, tinctura de propolis este eficienta in combaterea eczemelor infectioase si a negilor si este un bun adjuvant in tratamentul cancerului de piele.

Cum se foloseste?

Tinctura de propolis se gaseste in orice magazin naturist sau poate fi preparata chiar acasa, in felul urmator: la 100 g alcool de 80°C-86°C, se adauga 20 g propolis intarit, tinut in frigider.    Alcoolul si propolisul se pun intr-un vas, se incalzesc la 30°C-40°C si se amesteca bine.    Procedura se repeta de 6-7 ori intr-o saptamana. Apoi, amestecul se lasa la limpezit, dupa care lichidul curat se toarna intr-o sticluta de culoare inchisa. In functie de tipul de afectiune, tinctura de propolis se administreaza in felul urmator:
•    Bolile infectioase care duc la stari febrile se trateaza cu 30 de picaturi in fiecare zi, pana la vindecare.
•    In cazul inflamarii rinichilor si ficatului, se administreaza 40 de picaturi intr-un pahar cu 100 ml apa calda, de doua ori pe zi.
•    Pentru combaterea gripei si a infectiilor respiratorii si ORL se iau zilnic 40 de picaturi intr-un pahar cu 200 ml apa calda, de doua ori pe zi.
•    In cazul durerilor de stomac si a parazitozelor intestinale, se recomanda 50 de picaturi de propolis in 100 ml apa, zilnic, de doua ori, pe stomacul gol. Pentru tratarea ulcerului sau a enteritelor, se iau zilnic 40 de picaturi in 100 ml de lapte cald, pe stomacul gol.
•    TBC-ul pulmonar se trateaza cu cate 30 picaturi de trei ori pe zi si de doua ori pe saptamana se fac inhalatii cu 100 de picaturi de tinctura de propolis la un litru de apa fierbinte.
•    Bataturile se trateaza astfel: inainte de culcare se imbiba o bucata de vata in tinctura de propolis si se asaza pe locul dureros. Procedeul se repeta in fiecare zi, pana la vindecare. In cazul arsurilor de gradul 1, rana se unge de mai multe ori cu tinctura de propolis.

 Atentie !

Propolisul poate fi folosit cu succes doar daca nu aveti alergie. Pentru a afla daca aveti sau nu, faceti un test aplicand cateva picaturi de tinctura de propolis pe o portiune mica de piele, urmarind efectele ce apar. In cazul in care nu apar reactii adverse precum mancarimi, inrosire a pielii sau iritatie, puteti folosi propolisul pentru afectiunile in care se recomanda tratamentul cu tinctura de propolis.

Text: Elena Diaconu