Tinuta corecta a corpului

tinuta_corecta_a_corpului_sursa_shutterstockFrumusetea corpului uman se bazeaza pe armonie, atat in dezvoltarea diferitelor sale segmente si tesuturi, dar si in privinta executarii miscarilor sale.

Miscarile noastre trebuie sa fie precise si coordonate, in concordanta cu solicitarile exterioare si necesitatile interne. In acest context, preocuparea specialistilor asupra esteticii tinutei, in special a celei ce se refera la coloana vertebrala, este foarte importanta.O tinuta neadecvata a corpului

La varsta cresterii si dezvoltarii tesuturilor si a perfectionarii functionalitatii lor, se pot instala deficiente sau abateri de la tinuta corecta.

 La copii, adolescenti si tineri se pot constata atitudini vicioase, caracterizate prin accentuarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale (cifoza, lordoza) sau prin aparitia unor curburi anormale (scolioze). Aceste curburi anormale sunt insotite de asimetrii ale centurilor (umerilor, soldurilor), gatului, toracelui sau abdomenului.

In special la varsta scolara si la pubertate, abaterile de la tinuta corecta pot fi corectate prin interventia constienta si voluntara a elevilor la care se constata deficientele.  Se poate ameliora prin exercitii de gimnastica medicala sau kinetoterapie (terapie prin miscare).

Nu este de neglijat nici faptul ca ignorarea si persistenta acestor deficiente staturo-posturale ale coloanei vertebrale conduc in timp la instalarea disfunctionalitatilor de respiratie sau la nivelul tubului digestiv. Astfel, la varsta adulta, in special la adultul tanar, se vor intalni cu o frecventa mult mai crescuta suferinte, precum: discopatia cervicala, dorsala sau lombara, nevralgii, crize de contractura musculara si limitarea mobilitatii.

Recuperare medicala

In vederea stoparii acestor neajunsuri, se impune un efort suplimentar pentru  identificarea copiilor, adolescentilor si tinerilor cu deficiente staturo-posturale localizate la nivelul coloanei vertebrale. Pasul urmator il reprezinta stabilirea unor programe de exercitii fizice sau kinetoterapie, spre a stopa evolutia deviatiilor functionale, numite atitudini vicioase spre modificarile structurale, care vor necesita purtarea corsetului sau a altor dispozitive ortopedice de redresare si suport muscular sau interventia ortopedico-chirurgicala.
Programele de gimnastica corectiva, propuse de kinetoterapeuti, sub indrumarea si la recomandarea medicului de specialitate, trebuie insusite si exersate de catre copii, adolescenti si tineri sub supravegherea cadrelor de specialitate si a parintilor. Exercitiile de gimnastica medicala corectiva pot fi insusite intr-un centru de recuperare specializat sau se vor executa zilnic, atat la sala de gimnastica, cat si la domiciliu, iar medicul specialist va realiza controlul periodic. Acest control, efectuat la 6 luni, este menit sa faca bilantul functional, care obiectiveaza raspunsul deviatiei vertebrale la tratamentul aplicat si permite ajustarea sa corespunzatoare.
Efortul de recuperare medicala sau de redresare functionala si/sau structurala a viciilor de postura ale coloanei vertebrale este colectiv, el apartine copilului, tanarului sau adolescentului in cauza, cadrelor specializate in tratarea conservatoare a deviatiilor staturo-posturale ale coloanei vertebrale dar si familiei, parintilor, profesorilor etc.

Deficientele, viciile de postura sau atitudinile vicioase ale coloanei vertebrale sunt cunoscute sub denumirile de scolioza, accentuarea cifozei fiziologice, hiperlordoza lombara.

Exercitii fizice benefice corpului

In toate deviatiile vertebrale, indiferent de faza evolutiva sau de gravitate, programele de execitii fizice corective sunt obligatoriu prezente in planul terapeutic, singure sau in asociere cu tratamentul ortopedico-chirurgical.
Specialistii din domeniu folosesc pentru patologia staturo-posturala a coloanei vertebrale aplicarea exercitiilor fizice de gimnastica medicala in scop terapeutic.
Gimnastica medicala, cultura fizica medicala, kinetoterapia, recuperarea medicala, exercitiile terapeutice, toate aceste denumiri se bazeaza pe aplicarea in scop terapeutic a miscarii coordonate (sistematizate) si cu un scop precis (obtinerea anumitor efecte asteptate), asupra coloanei vertebrale deviate.
Programul de recuperare sau reeducare functionala cuprinde exercitii fizice pasive, in care deplasarea segmentelor se face prin interventia unei forte exterioare corpului uman.
De asemenea, cuprinde si exercitii fizice active executate prin interventia voluntara a pacientului.
Exercitiile fizice pasive se recunosc prin denumirile de: statice (contractii izometrice, neurmate de mobilizarea unui segment, asigurand doar crestere de forta musculara, nu si de de mobilitate articulara si segmentara), dinamice libere si cu rezistenta sau ingreunare (contractii musculare ce asigura deplasarea unui segment, promovand si miscarea articulara) si cele intermediare (deplasari de segmente contrarezistenta asigurata de antorezistenta la miscare).

Sportul, o alternativa

Exercitiilor fizice li se adauga obligatoriu activitati de educatie fizica si sportiva, sporturi sau jocuri sportive. Acestea vor avea, alaturi de efectul corectiv, efecte de reconditionare fizica la efort sau de antrenament general al organismului si nu in ultimul rand, de divertisment.
Spotul cel mai potrivit, recomandat de specialistii din domeniu este inotul, indeosebi brasul sau inotul pe spate.
Drept jocuri sportive se pot recomanda baschetul si voleiul, ce promoveaza miscarile efectuate cu extensia coloanei vertebrale.
Sporturile si jocurile sportive vor fi practicate in scop terapeutic, nu vor avea aspect competitional, ci doar de divertisment si vor urmari efectele corective, eliminand miscarile care ar putea accentua deviatia.
Data fiind importanta unei bune respiratii in vederea mentinerii starii de sanatate a organismului si pentru buna lui dezvoltare in perioada de crestere si dezvoltare, se recomanda si un program de gimnastica respiratorie.

ATENTIE!

– Pentru ca miscarile respiratorii (ventilatia pulmonara) sa se desfasoare in conditii optime, este necesara o pozitie corecta a coloanei vertebrale, a cutiei toracice (coastelor), abdomenului si o activitate normala a muschilor respiratori. Alaturi de acest tip de program de exercitii se recomanda si unul de gimnastica a musculaturii abdominale.
– Toate programele prescrise, indiferent de scopul urmarit, trebuie sa fie executate din pozitii de start, care confera stabilitate la miscare.
– In afara de pozitiile deficitare, ce trebuie corectate, adoptate la masa de studiu, in fata calculatorului sau la scoala, in banca, o atentie deosebita se va acorda si pozitiilor defectuoase din timpul somnului.
-Nu vom uita de clasica placa dura care se va amplasa in pat, sub o saltea prea moale, pe parcursul somnului.

Obligatiile specialistilor de recuperare medicala vor fi:
– depistarea precoce si a profilaxiei pe calea posturilor redresate sau corectate,
– aplicarea terapiei prin miscare, pe calea recomandarii unor programe de exercitii de gimnastica medicala,
– corectarea deficietelor staturo-posturale ale coloanei vertebrale intalnite, in special la copii, adolescenti si tineri pe cale conservatoare (purtarea unui corset) sau chirurgicala, de la caz la caz.

Dr. Georgiana-Ozana Tache
Medic primar Recuperare Medicala
Spital Clinic de Urgenta, Floreasca
Medical Care – Centrul de Recuperare Medicala
0723 626 289