Top 3 intrebari si raspunsuri despre albirea dintilor

Beneficiile albirii dintilor sunt in principal cele estetice. Academia Americana de Cosmetica dentara raporteaza ca 96% din adulti cred ca un zambet impecabil ii face pe membrii de sex opus sa para mai atragatori, iar 74% din respondenti sunt de parere ca o dantura neingrijita impiedica sansele de angajare ale unui candidat. Deci, increderea in sine adusa adesea de un zambet mai alb este un alt beneficiu cheie cand vorbim despre albirea dintilor.

In continuare, vezi care sunt principalele 3 aspecte care ar trebui sa te preocupe in legatura cu albirea profesionala a dintilor si raspunsurile aferente!



1. Ce este albirea dintilor?

Albirea dintilor este o procedura obisnuita in stomatologia cosmetica care utilizeaza produse de albire (care contin, in general, peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida ca agenti de albire) pentru a face dintii sa apara mai albi si mai stralucitori. Pe langa procedeele de albire profesionala realizate de catre medicul dentist in cabinetul de stomatologie, exista si metode de albire la domiciliu. Acestea din urma implica folosirea diverselor geluri sau benzi.

Pe de alta parte, albirea dintilor in cabinetul stomatologic are o serie de avantaje, deoarece tehnologiile inovatoare fac ca acest procedeu sa fie nedureros pentru pacient si in acelasi timp foarte rapid. Astfel, aparatura performanta folosita in acest scop poate albi dintii cu cateva nuante in cadrul unei sedinte de aproximativ 60 de minute. De regula, albirea profesionala presupune utilizarea unui gel special ce actioneaza sub diverse tipuri de laser sau de lampi.

2. Cat de des ar trebui sa fie facuta albirea dintilor?

Albirea excesiva, adica albirea aplicata in mod repetat, la intervale de timp scurte, favorizeaza aparitia anumitor efecte secundare negative, cum ar fi sensibilitatea crescuta a dintilor si deteriorarea smaltului si gingiilor. De aceea este important sa urmezi recomandarile medicului dentist. In timp ce, in cazul anumitor persoane se poate observa faptul ca dantura isi poate pierde din stralucire dupa doar o luna, altii se pot bucura de beneficiile procedurii de albire profesionala a dintilor chiar si pana la o perioada de un an de zile.

De altfel, dantura poate fi pastrata cat mai alba si stralucitoare daca se evita anumite obiceiuri nocive, cum ar fi fumatul ori consumul de cafea si de bauturi carbogazoase ce contin coloranti. Pentru ca efectele albirii profesioanale sa fie vizibile cat mai mult timp posibil, este indicat ca, in urma tratamentului sa fie folosita o pasta de dinti bogata in fluor.

3. Care sunt contraindicatiile albirii dintilor?

In timp ce albirea dintilor are beneficii cosmetice, procedura nu este pentru toata lumea. Albirea dintilor nu actioneaza asupra tuturor tipurilor de coloratii dentare. ADA (American Dental Association)  remarca faptul ca agentii de albire nu sunt eficienti pentru zonele in care exista obturatii, fatete si coroane. De aceea este important sa discutati cu medicul dentist pentru a afla daca aceasta procedura cosmetica poate avea efectul dorit in cazul danturii dumneavoastra. Acest procedeu este contraindicat persoanelor care au gingii sensibile, celor care prezinta alergii la compusi ai substantelor de albire, dar si celor ale caror dantura prezinta fisuri in smalt. Copiii sub 16 ani, la fel ca si femeile insarcinate reprezinta alte doua categorii de persoane care ar trebui sa evite albirea dintilor.

Tex: Dr. Andreea Nitu, medic stomatolog, specialist chirurgie dento-alveolara