Totul despre cancerul oral

Cancerul este una dintre cele mai grave boli ale timpului prezent, motiv pentru care l-am ales ca tema de discutie, cu atat mai mult cu cat, aparut la nivelul cavitatii bucale, este foarte greu de depistat precoce, simptomele fiind aproape inexistente. Evolutia medicinei vine insa in sprijinul nostru si, pana la tratament, ofera o tehnica eficienta de depistare a acestuia cu ajutorul aparatului revolutionar VelScope VX. Am stat de vorba cu doamna doctor stomatolog Ruxandra Ciltea si am aflat informatii esentiale atat despre cruda afectiune, cat si despre inovatorul aparat VelScope VX.Tonica TV: Ce este cancerul oral?

Ruxandra Ciltea: Cancerul oral este un tip de cancer cu o frecventa destul de mica, insa foarte agresiv, care, nedepistat la timp, poate deveni foarte grav.

Tonica TV: Care sunt cauzele care duc la aparitia cancerului oral?

Ruxandra Ciltea: Principalele cauze care duc la aparitia cancerului oral sunt consumul excesiv de alcool si tutun, asocierea dintre cele doua, expunerea necontrolata la soare si, bineinteles, factorul genetic, care are intotdeauna o participare la dezvoltarea acestor tipuri de anomalii.

Tonica TV: Care sunt simptomele care ar trebui sa ne ingrijoreze?

Ruxandra Ciltea: Trebuie sa fim atenti la orice fel de leziuni care apar la nivelul mucoasei orale, zonele de risc fiind limba, planseul bucal, adica zona de sub limba, dar si zona in care se adapostesc amigdalele. Orice tip de leziune care nu se vindeca si care persista mai mult de doua sau trei saptamani, care sangereaza spontan si care doare ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa fie examinata clinic de un specialist.

Tonica TV: Avand in vedere ca simptomele nu prea exista, cum putem depista totusi cancerul?

Ruxandra Ciltea: Controalele periodice la medicul stomatolog sunt obligatorii si ar trebui sa includa aceasta examinare, initial clinica, adica cu ochiul liber, a zonelor de risc maxim, dar si a intregii cavitati bucale. De asemenea, acest examen clinic ar trebui completat de examenul cu aparatul VelScope. Acesta se foloseste de fluorescenta naturala a tesuturilor si ne poate arata, prin lumina speciala pe care o utilizeaza, zonele afectate. Nu este o metoda dureroasa si nici invaziva.

Tonica TV: Cum putem preveni aparitia cancerului oral?

Ruxandra Ciltea: In primul rand, ar trebui prevenit prin adoptarea unui stil de viata sanatos, prin evitarea asocierii factorilor de risc si prin mentinerea unei igiene orale desavarsite. Din pacate, factorul genetic este singurul care nu poate fi evitat.

Tonica TV: Cancerul oral se poate trata? Ce presupune tratamentul acestuia?

Ruxandra Ciltea: Absolut! Cancerul oral este perfect tratabil, singura conditie este sa fie descoperit cat mai devreme. Metodele sunt cele clasice din tratamentul oncologic, insa, in cazurile mai avansate, din pacate, tratamentul este mutilant si presupune indepartarea unor zone foarte mari ale fetei.

Farmacistii Catena recomanda produsele Foramen. Daca iti doresti o curatare eficienta a danturii si o ingrijire pe masura, atunci cu siguranta vei fi incantata de pasta de dinti Herbal cu aloe vera de la Foramen! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole