Tratamentul naturist al ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este considerat cea mai frecventă cauză de sterilitate a femeii în plină perioadă reproductivă. SOP afectează mai ales pacientele cu vârste cuprinse între 20 – 30 de ani (66,4 %) și 30 – 40 de ani (33,6 %), deci cu precădere femeile aflate la vârstă la care își doresc un copil.

Farmaciștii Catena recomandă UroSuport Forte de la Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru susținerea sănătății tractului urinar. Conține un complex de substanțe active care favorizează eliminarea bacteriilor și calmarea disconfortului urinar.

Această “stare endocrinologică” are consecințe dramatice pentru paciente, consecințe care includ: sterilitatea, diabetul, anomaliile de ciclu menstrual, hirsutism (creștere exagerată a părului pe față, corp, membre, sprîncene foarte groase etc.) sau alopecia (căderea părului), riscuri mari de cancer endometrial și boli cardiovasculare. Frecvent, pacientele se lupta cu kilogramele în plus, această boală favorizând apariția obezității.Principalele simptome ale sindromului de ovare polichistice sunt:

Lipsa menstruației și sterilitate – femeile aflate la vârstă în care își doresc un copil, constată că nu mai au menstra în mod normal, o dată la 28 de zile și nu reușesc să rămână însărcinate.

Amenoree primară – pacientele sunt tinere fete care nu au avut niciodată menstruație, chiar dacă au vârste de 15 – 18 ani și sunt aduse la medic de  părinții îngrijorați de lipsa ciclului menstrual până la vârstă respectivă.

Exces de androgeni – se manifestă prin hirsutism (creștere anormală a părului), sau alopecie (căderea părului), acnee sau poate fi descoperit întâmplător cu ocazia analizelor pentru o altă afecțiune.

Sindromul ovarelor polichistice este o afecțiune gravă care impune prezentarea la medic de urgență. Tratamentul medicamentos este absolut obligatoriu și are că obiective:

– reducerea valorilor hormonilor androgeni circulanți;

– protejarea mucoasei uterine;

– atingerea unei greutăți optime;

– reducerea riscurilor cardiovasculare;

– evitarea consecințelor hiperinsulinemiei;

– inducerea ovulației, dând astfel femeii posibilitatea de a putea rămâne însărcinată și de a avea o sarcina normală.

Tratamente naturiste pentru ovarele polichistice

Va prezentăm câteva metode naturiste de tratament a SOP, care pot fi aplicate în paralel cu medicația clasică recomandată de medicul endocrinolog. Această terapie naturistă are rolul de a potența efectul tratamentului medicamentos și nu pe acela de a-l înlocui!

Tratamentul naturist durează circa 3-6 luni. De multe ori el devine preferat de paciente, pentru simplitatea să și mai ales pentru lipsa totală a efectelor adverse.

Plantele folosite pentru tratamentul ovarelor polichistice:

– coadă-șoricelului (pentru menstre neregulate);

– crețișoară (fortificarea fibrelor uterine, fixarea sarcinii, efect antiavort, tulburări menstruale, afecțiuni ale organelor pelviene etc);

– drăgaica sau sânziene (afecțiuni uterine);

– gălbenele (efect de curățire, boli de ficat, infecții bacteriene, boli gastro-intestinale);

– urzică vie (boli grave ale sângelui, depurativă, hematopoetica, inflamații ale cailor urinare; afecțiuni hepatice);

– urzică moartă galbenă sau albă (boli grave ale organelor pelviene, tulburări menstruale);

– năpraznic (adenofibrom uterin și mamar, ovare polichistice);

 Pașii tratamentului corect:

Dimineața:

 • o cană de infuzie din coadă-șoricelului și crețișoară în părți egale (o linguriță de plantă la o cană apă clocotită se lasă la infuzat 10-15 minute și se bea neîndulcită)
 • o linguriță plină de amestec pulbere de țelină și mărar sublingual;
 • pulbere de năpraznic, o linguriță plină sublingual administrată că și pulberea de semințe;
 • după jumătate de ora câte o lingură de tinctura de muguri de zmeur și coadă-șoricelului;

Prânz:

 • infuzie de drăgaica și gălbenele în părți egale – o cană
 • pulberea de semințe de năpraznic
 • după o jumătate de ora tincturile de muguri de zmeur și coadă-șoricelului

Seara:

 • infuzie de urzică moartă galbenă și urzică vie în părți egale
 • pulberea de semințe de năpraznic
 • după o jumătate de ora suc de țelină și morcov 100ml;
 • masaj vaginal cu crema gălbenele și grăunțe de argilă.