Un hormon din creier i-ar putea motiva pe oameni sa faca sport

hutterstock_149832822Cand vine vorba despre slabit, tuturor ne este greu sa ne suprimam pofta de mancare si sa ne mobilizam sa facem sport. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Zurich, Elvetia, au descoperit, in urma unor studii realizate pe soareci, ca un anumit hormon din creierul uman ii motiva pe acestia sa alerge mai repede.

Hormonul numit eritropoietina are un efect benefic fara a creste numarul de celule rosii din sange si ar putea ajuta persoanele care sufera de obezitate sau Alzheimer, pentru care sportul este esential in imbunatatirea simptomelor.

Astfel, un potential tratament ar putea motiva oamenii sa faca exercitii fizice, avand totodata un efect general asupra starii de spirit a unei persoane. Cercetatorii au comparat trei grupuri de soareci: un grup care nu a primit niciun fel de tratament, unul care a fost injectat cu hormonul uman eritropoietina si unul care a fost modificat din punct de vedere genetic pentru a produce acest hormon in creier. Au descoperit ca soarecii care au beneficiat de eritropoietina alergau mai repede si mai mult. Intrucat din ce in ce mai multi oameni devin obezi, kilogramele in plus trebuie atacate, mai ales ca ele pot fi cauza unor grave probleme de sanatate.

 

Text: Ruxandra Raica