Un simplu test de saliva ar putea identifica aparitia unei depresii

Un simplu test de saliva ar putea identifica aparitia unei depresiiCercetatorii britanici au descoperit o modalitate de a masura riscul de depresie clinica prin testarea salivei adolescentilor cu depresie usoara. Conform noului studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, un test de saliva simplu ar putea ajuta la identificarea persoanelor care vor dezvolta o forma severa a bolii.

Depresia este o boala comuna si poate fi chiar fatala: 10% dintre oameni se sinucid in urma unor depresii, potrivit datelor de la Institutul National de Sanatate (INSERM).

     Prin masurarea nivelului de cortizol, un hormon de stres, a 1800 de adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani, cercetatorii au descoperit o legatura intre nivelurile ridicate ale acestei substante si semnele depresiei usoare.

    Testele cercetatorilor au aratat ca adolescentii de sex masculin care au in organism concentratii mari de cortizol, hormonul stresului, dar si simptome depresive prezinta un risc de 14 ori mai mare de a suferi de depresie la varsta adulta, iar pentru fete, suma este inmultita cu patru.

     Dr. Carmine, profesor de psihiatrie biologica, citat de Associated Press, afirma ca “hormonii specifici sexului individului, androgeni la barbati si estrogeni la femei, pot raspunde diferit la cortizol, ceea ce poate explica diferenta intre factorii de risc la baieti si fete”.

     Profesorul Joe Herbert, autorul principal al studiului, spune ca acest test este o abordare cu totul noua in depistarea depresiei, care afecteaza mai mult de 350 de milioane de oameni din intreaga lume.

 

Text: Andreea Popescu