Un test de sange ar putea prezice riscul de aparitie a bolii Alzheimer

Un test de sange ar putea prezice riscul de aparitie a bolii AlzheimerCercetatorii americani au dezvoltat un test de sange care poate prezice riscul de aparitie a bolii Alzheimer in urmatorii trei ani. Prezentat in jurnalul medical Nature Medicine, testul se bazeaza pe identificarea a 10 grasimi din sange.
„Cred ca acest test satisface o mare nevoie a omenirii. Dar avem nevoie de examinarea unui numar mai mare de oameni inainte de a-l da in practica clinica”, avertizeaza dr. Howard Federoff, autorul principal al studiului si profesor de neurologie la Universitatea Georgetown.

Autorii studiului au monitorizat compozitia sangelui a 525 de oameni sanatosi in varsta de peste 70 de ani timp de cinci ani. Comparand nivelurile de lipide, 53 de oameni dintre acestia au dezvoltat boala Alzheimer sau au suferit o lezare cognitiva mai blanda, iar testele lor de sange au fost comparate cu ale altor 53 de persoane care au ramas agile din punct de vedere mintal.

„Rezultatele acestui studiu sunt foarte incurajatoare pentru noi toti. Rezultatele pot fi un pas inainte in realizarea de noi instrumente pentru diagnosticul dementei, permitand oamenilor cu aceasta boala sa caute ajutor mai devreme”.

 

Text: Andreea Popescu