Urzica si musetelul contra infectiilor genitale

Urzica si musetelul impotriva infectiilor genitaleFoarte multe femei se confrunta cu dureri de mijloc, dureri abdominale, junghiuri si o serie de simptome care, inevitabil, creeaza starea de disconfort. Adesea ele tradeaza existenta unor infectii ale organelor genitale feminine, cu multiple cauze de aparitie.

In cazul inflamatiilor aparatului genital feminin, se recomanda si terapia naturala, bine tolerata de organism. Dintre infectiile genitale care beneficiaza de tratament natural, amintim tricomonoza vaginala si candidozele”, apreciaza dr. farm. Ovidiu Bojor. Tratamentele complexe, generale sau locale pot fi administrate numai dupa o evaluare corecta din punct de vedere medical. In acest sens, se recomanda tratament mixt: intern si extern. Intern, se utilizeaza mai ales ceaiuri medicinale, iar extern, se fac spalaturi vaginale cu infuzii sau cu decocturi caldute din plante. Cele mai indicate sunt speciile de plante cu proprietati antiinflamatorii, antiseptice, astringente si antiparazitare.Tratamente naturale cu musetel si urzica

Unul dintre tratamentele interne accesibile oricarei femei este urmatorul: frunze de urzica – 10 grame; troscot – 20 grame; izma broastei – 20 grame; coada-calului – 30 grame. Infuzia se prepara adaugand doua lingurite amestec de plante la o cana cu apa. Timp de sapte-opt zile se beau trei cani pe zi. Ultima cana se consuma seara, inainte de culcare. Tratamentul are efecte antiinflamatorii.

Aceleasi indicatii terapeutice se regasesc si in compozitia urzicii. Dintr-o lingurita de flori de urzica alba moarta adaugata la o cana cu apa obtineti o infuzie din care consumati zilnic doua cani. In boala infectioasa a organelor genitale, puteti prepara acasa, un amestec de plante care are rol adjuvant. Aveti nevoie de flori de urzica moarta alba – 10 grame; traista ciobanului – 30 grame; flori de coada-soricelului – 30 grame; troscot – 30 grame. Se prepara o infuzie dintr-o lingura cu varf de amestec de plante la o cana cu apa. Se beau cate doua cani pe zi, in cura de sapte-opt zile.

Spalaturi locale cu infuzie de urzica si musetel

Terapia externa recomanda spalaturile locale si instilatiile vaginale, dar nu inainte de investigatii de laborator. In prim plan, readucem urzica, recunoscuta pentru valentele sale antiseptice. Se fac spalaturi locale sau instilatii vaginale cu infuzii preparate astfel: flori de musetel – 20 grame; frunze de salvie – 10 grame; coada-racului – 10 grame; flori de galbenele – 20 grame; urzica moarta alba – 10 grame; frunze de urzica – 10 grame; troscot – 20 grame. Din trei linguri amestec de planta adaugat la un litru de apa, se prepara un decoct scurt (cinci minute). Zilnic, se vor efectua cel putin trei spalaturi, dintre care ultima seara inainte de culcare.

Cat timp se fac spalaturile cu musetel si urzica? Pana la disparitia simptomelor de infectie vaginala. Atentie deosebita la aceste spalaturi, caci pot avea si efecte secundare grave. Inainte de inceperea tratamentului trebuie sa consultati medicul ginecolog deoarece, in mod repetat, spalaturile vaginale pot duce la aparitia bolii inflamatorii pelvine (BIP). Ce este BIP? O infectie care poate implica ovarele, trompele uterine, uterul si cavitatea pelvina) si care poate conduce catre infertilitate, uneori chiar deces, in cazul in care nu este tratata.

Terapia externa se recomanda in cazul bolilor aparatului uro-genital, precum infectii streptococice sau bacil coli, tricomonaza. Amintim aici si toxoplasmoza – boala geitala parazitara fara fenomene simptomatice, dar foarte periculoasa in sarcina, deoarece Toxoplasma gondi se transmite usor de la mama la fat si poate produce avorturi spontane sau copilul se poate naste mort, ori daca supravietuieste, se va confrunta cu diverse malformatii”, spune dr. Ovidiu Bojor.

Text: Ionela Chircu
Consultant: Dr. Farm. Ovidiu Bojor