Utilizarea telefonului mobil si riscul de cancer cerebral

Utilizarea telefonului mobil si riscul de cancer cerebralPersoanele care petrec mai mult de 15 ore pe luna vorbind la telefonul mobil sunt de trei ori mai predispuse riscului de a dezvolta cancer cerebral, sugereaza un nou studiu. Expertii de la Universitatea din Bordeaux sustin ca agentii de vanzari si oamenii de afaceri sunt cei mai expusi acestui risc deoarece calatoresc foarte mult si trebuie sa tina legatura cu foarte multe persoane.

Desi o persoana obisnuita petrece cam 4-5 ore pe luna vorbind la telefon, directorii foarte ocupati depasesc cu usurinta media. Iar persoanele care insumeaza aproximativ 900 de ore vorbite la telefon de-a lungul carierei prezinta un risc marit de a dezvolta o tumoare pe creier. Cercetatorii francezi au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au realizat un studiu si au descoperit ca cei care utilizau telefonul mobil intensiv prezentau un risc de trei ori mai mare de a se imbolnavi, fata de cei care-l utilizau mai putin.

 Pericolul utilizarii in exces a telefonului mobil

In conditiile de astazi, in care chiar si copiii incep sa utilizeze telefonul mobil mult mai devreme, aceasta chiar este o chestiune de interes general, pentru ca undele magnetice, inclusiv cele emise de telefonale mobile sunt posibil cancerigene. Totusi, nu trebuie sa va impacientati, deoarece asta nu inseamna ca un telefon dat creste sansele unei tumori pe creier. Este greu de definit nivelul de risc, mai ales ca tehnologia in acest domeniu evolueaza tot timpul. Si tocmai aceasta evolutie rapida a condus la o utilizare considerabila a telefoanelor mobile si o scadere a intensitatii undelor emise de acestea.

 

Text: Ruxandra Raica