Va ridicati de pe podea fara niciun fel de ajutor? Veti trai mai mult

shutterstock_11250124Daca o persoana se poate ridica de pe podea cu ajutorul unei singure maini sau chiar fara nicio mana, acea persoana prezinta un risc mult mai mic de a suferi un deces survenit din orice cauza, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul European de Preventie Cardiovasculara. Cercetatorii din Rio de Janeiro au testat mai multi adulti cu varste cuprinse intre 51 si 80 de ani, analizand daca se pot ridica de jos fara niciun fel de ajutor.

Acestia au fost urmariti din anul 2002 si pana in anul 2011 (luna octombrie) si s-a ajuns la concluzia ca persoanele care aveau nevoie de ajutor erau mult mai predispuse la a suferi un deces.

Acest simplu gest ar putea arata capacitatea de a duce la implinire o serie de activitati cu care ne confruntam zi de zi, precum ridicarea unei perechi de ochelari de jos, a unui ziar etc. Acest test demonstreaza, de asemenea, importanta fortei musculare. O alta descoperire recenta a demonstrat ca puterea este corelata cu o viata mai lunga. Se pare ca lipsa fortei musculare in anii adolescentei indica un risc de obezitate, hipertensiune si posibil deces.

 

Text: Ruxandra Raica