Viciile dubleaza riscul aparitiei calculilor renali

1a14Pietrele la rinichi, denumite medical calculi renali, sunt depozite solide de minerale sau de cristale care se acumuleaz? in tractul urinar. Factori precum fumatul, alcoolul si proastele obiceiuri alimentare duc la cresterea riscului de piatra la rinichi in randul femeilor.
Noor Buchholz, consultant de urologie la Universitatea Barts din Londra, a declarat: „In urma cu cinci ani, tratam 400 de persoane pe an care prezentau pietre la rinichi, insa in ultimul an aceasta cifra a crescut dramatic, dublandu-se la 800 de persoane pe an.

Am extins aria serviciilor noastre pentru a face fata numarului mare de persoane care necesita tratament, insa, din pacate, numarul este in crestere”. Cele mai comune simptome includ dureri de spate intense sau in partea laterala a abdomenului, senzatii de voma, vertij si sange in urina. Temperatura ridicata a corpului, senzatia de arsura in timpul urinarii si folosirea toaletei mai des decat in mod obisnuit sunt, de asemenea, semne ale instalarii afectiunii. Dl. Buchholz a mai mentionat: „Nu exista nicio indoiala pentru mine ca stilul de viata sedentar, fumatul si alcoolul reprezinta principalii factori de risc, mai ales in randul femeilor, de a face calculi renali”.

Text: Andreea Popescu