Vinul, sursa de resveratrol

Vinul, sursa de resveratrolVinul nu este doar o bautura care innobileaza mesele, ci, consumat cu moderatie si in stare cat mai naturala, este un adevarat medicament. A fost folosit de insusi parintele medicinei, Hipocrate, in diferite terapii, ulterior, in epoca medievala, fiind recunoscut ca un adevarat elixir al tineretii. In zilele noastre, vinul nu si-a pierdut proprietatile, continuand sa fie folosit in diverse terapii si, sub recomandarea medicului, in tratarea anumitor probleme de sanatate.

 

Resveratrolul, minunea din vin

Vinul contine un aport considerabil de saruri minerale, acizi organici, glicerol, aminoacizi, vitaminele A, B1, B2, PP si compusi fenolici, in special flavonoide si resveratrol. Acesta din urma se gaseste in pielita si samburii strugurilor rosii si este considerat in lumea medicala ca fiind cel mai puternic antioxidant existent in natura. Resveratrolul este un erou in lupta cu orice forma de cancer datorita capacitatilor sale de a distruge celulele bolnave si a da nastere altora noi si sanatoase. De asemenea, acesta are un puternic efect antiimbatranire, mentinand elasticitatea si fermitatea pielii, este un bun antialergic, folosit ca adjuvant in crizele de astm, si are efect antiinflamator si antibacterian. Resveratrolul imbunatateste capacitatea de memorare, creste rezistenta la stres, regleaza tensiunea arteriala, echilibreaza colesterolul si scade nivelul glicemiei din sange, vinul rosu fiind recomandat cu succes diabeticilor. Pe de alta parte, resveratrolul imbunatateste vederea si circulatia sangelui, fiind folosit in ameliorarea bolii Alzheimer.

 

Alte beneficii ale vinoterapiei

Bautura rosie contine polifenol, un alt antioxidant cu puternic efect antiaging si anticoagulant, motiv pentru care vinul rosu este recomandat in bolile de inima, fiind aproape la fel de eficient ca si aspirina. In plus, cercetatorii spanioli au descoperit ca 1-2 pahare de vin consumate zilnic reduc cu 40% posibilitatea de a raci. Baut seara, inainte de culcare, vinul trateaza insomnia si chiar si depresia. Femeile aflate la menopauza pot sa bea cu incredere un pahar de vin pe zi, acesta ajutand la intarirea oaselor, afirma medicii din Marea Britanie si Franta. Pe de alta parte, vinul ajuta in procesele de slabire, dieta cu vin rosu fiind foarte usor de tinut deoarece lasa o libertate mare consumului de alimente si presupune consumarea zilnica a maxim 250 ml de vin rosu. Datorita resveratrolului continut, vinul rosu impiedica formarea celulelor responsabile de crearea inesteticului tesut adipos. Cercetatorii de la Universitatea din Florenta au demonstrat ca licoarea Bacchus-iana, bauta in cantitati rezonabile, are si un bun efect afrodisiac, marind apetitul sexual.

 

Mustul, gustul dulce al sanatatii

Sucul de struguri este aproape la fel de pretios ca si vinul. Are efect diuretic, fiind un bun detoxifiant si cu o eficacitate maxima in eliminarea bilei. Cura cu must este indicata in afectiuni ca hemoroizi, constipatie, probleme hepatice, bronsite, TBC si artrite. O jumatate de litru de must bauta zilnic ajuta si inprocesele de memorare.

 

Terapii cosmetice cu vin

Pe langa beneficiile aduse sanatatii, vinul este folosit si in diferite tratamente de infrumusetare. Astfel, masca cu vin rosu combate ridurile fine, protejeaza impotriva radicalilor liberi si are un usor efect de lifting, tenul rezultand mai luminos si mai tanar. Plecata din Bordeaux, Franta, una dintre cele mai vechi podgorii din lume, vinoterapia presupune imbaierea corpului in vin sau impachetarea acestuia cu boabe de struguri. Aceste practici au efecte anticelulitice, detoxifiante si antioxidante, strugurii fiind pentru piele mult mai puternici decat vitamina E sau vitamina C.

Farmacistii Catena va recomanda suplimentul alimentar Naturalis CardioSuport – capsule gelatinoase moi – cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Resveratrolul este o substanta antioxidanta din clasa polifenolilor ce actioneaza preventiv asupra imbatranirii celulare. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

 

Text: Madalina Manole

Nota pentru articolul «Vinul, sursa de resveratrol»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *