Vitamina E, un antioxidant puternic pentru o sănătate de fier

vitamina E

Organismul uman funcționează în baza nutrienților din care, fac parte și vitaminele. Avem greșita percepție ca atunci când vorbim despre vitamine să ne ducem cu gândul la imunitate și atât. Vitamina E este implicată în susținerea imunității, mai este cunoscută și pentru susținerea frumuseții, dar are multe alte roluri în organism.

Puține persoane știu însă, care sunt acestea, ce face mai exact. Vei afla din acest articol ce rol are vitamina E în diferite funcții ale organelor, de ce ai nevoie de ea, dar mai ales cum te poate ajuta să eviți o gamă largă de boli în organism inclusiv pe cele autoimune.



Ce este vitamina E și de ce ai nevoie de ea?

În general, vitaminele au ca rol principal, sinteza altor substanțe în organism, de exemplu a enzimelor, dar fiecare vitamină are rolul ei. Vitamina E a fost recunoscută pentru prima dată în anul 1922 de către Herbert McLean Evans și Katherine Scott Bishop, dar a fost obținută în formă pură abia prin 1936 și, doi ani mai târziu a fost identificată și formula chimică, de către chimistul german Erhard Fernholz.

Mai exact, aceasta are la bază opt compuși chimici care se numesc tocoferoli, dar Alfa Tocoferolul este cel mai activ. Ei bine, vitamina E este liposolubilă, se dizolvă în grăsimi și uleiuri iar după ce este adusă în corp, organismul o poate stoca și folosi după cum are nevoie. Ai înțeles deci, ea este introdusă în organism, din exterior respectiv, prin alimentație sau suplimente.

Aceasta este direct implicată în funcționarea mai multor organe, dar are și un efect anti-aging. Alături de vitamina A, D și K, vitamina E, liposolubile fiind, sunt absorbite în organism și transportate către celule, dar și depozitate în țesutul adipos sau ficat pentru o perioadă de până la șase luni, pentru a fi folosite când este necesar.

Doza optimă vs. carențele de vitamina E

Organismul uman are nevoie de anumite cantități din fiecare nutrient ca să funcționeze în parametri normali. La fel este și în cazul acestei vitamine. Astfel, doza zilnică optimă de vitamina E este:

  • Pentru adulți și copii cu vârsta de peste 14 ani sunt necesare 15 mg din această vitamină,
  • Pentru femei însărcinate sau care alăptează poate fi necesară o doză de 19 mg/zi,
  • La copii cu vârsta cuprinsă între 0-6 luni este recomandat să primească 4 mg de vitamina E pe zi (Le primește de la mamă prin alăptare) iar cei cu vârsta de până la 13 ani, pot primi chiar și 11 mg/zi prin alimentație.

Reține că acest necesar zilnic se referă la persoanele sănătoase, în cazul unor persoane care suferă de anumite afecțiuni poate fi necesară suplimentarea.

Atunci când nu ai suficientă vitamina E în organism, acesta îți va semnala prin diferite simptome, dar asta se întâmplă mai rar, tocmai pentru că o poate stoca, plus că se găsește în foarte multe alimente și, inevitabil ajunge în organism. Iată însă, ce poți simți dacă se ajunge la carențe:

  • Reflexe slabe,
  • Dificultate la mers,
  • Tulburare de vedere,
  • Slăbiciune musculară,
  • Pierderea coordonării,
  • Senzație de amorțeală și furnicături,
  • Sistem imunitar slăbit,
  • Stare generală de rău.

Foarte important! Deficiența majoră de vitamina E poate duce la: anemie hemolitică, pancreatită cronică, colestază, fibroză chistică, ciroză biliară primară, boala Crohn, simptom de intestin scurt, probleme neurologie, orbire sau demență. În timp, un metabolism încetinit, poate împiedica asimilarea în organism.

Simptomele deficienței de vitamina E poate varia de la o persoană la alta, unele pot experimenta mai multe, dar acordă atenție semnalelor corpului tău pentru că imediat ce aduci alimente bogate în această vitamină, simptomele se retrag.

Supradozarea cu vitamina E

Trebuie să știi că dacă iei suplimente cu această vitamină, doze de 1000 de unități pe zi, perioadă îndelungată, care este adesea sintetică, este posibil să nu asimilezi tot, dar în timp, există riscul de supradozaj care vine cu alte simptome precum: creșterea riscului de sângerare pentru că se reduce coagularea sângelui, stare generală de slăbiciune, probleme gastrointestinale, tromboflebită sau probleme tiroidiene.

Ține minte! În cazul suplimentelor, medicul îți va spune câtă vitamina E să iei și pentru ce perioadă!

Vitamina E – beneficii pentru organism

Îți spuneam că este implicată în activitatea mai multor organe așa că, acum e momentul să afli că ajută foarte mult în funcționarea ficatului și a sistemului cardiovascular, dar nu numai:

1.     Acțiunea antioxidantă ajută în lupta cu radicalii liberi

Vitamina E este recunoscută ca fiind un foarte bun antioxidant. De fapt, această caracteristică este cea direct implicată în procesul de oxidare și îmbătrânire al celulelor. Cu cât acestea îmbătrânesc mai târziu, îți păstrezi frumusețea mai mult timp deci, acesta este efectul anti-aging. Concret, această vitamină protejează lipidele de la nivel celular, inclusiv retinolul (vitamina A).

2.     Vitamina E susține echilibrul hormonal

Aceasta este implicată în echilibrarea optimă de estrogen motiv pentru care este recomandată în perioada de perimenopauză și menopauză pentru atenuarea simptomelor specifice. Odată cu asta, vitamina E ajută împotriva uscăciunii vaginale. Apoi, este benefică femeilor cu ovare polichistice tocmai pentru că echilibrează hormonal.

3.     Protejează ficatul

Mai sus ai aflat că și acesta stochează vitamina E tocmai pentru că are nevoie pentru a funcționa bine. Cu sprijinul vitaminei E ficatul gras se poate curăța de grăsime, se regenerează. Nivelul de inflamație și fibroză regresează.

4.     Vitamina E reduce riscul bolilor cardiovasculare

Dincolo de efectul antioxidant, de sprijinul ficatului, această vitamină are și capacitatea de a reduce tensiunea arterială și de a dilata vasele de sânge. Nu în ultimul rând, ea poate sprijini scăderea colesterolului rău (LDL) iar toate acestea ajută la buna funcționare a sistemului cardiovascular.

5.     Îmbunătățește vederea

Zona ochilor are multe celule în compoziție, ori dacă acestea se oxidează, se distruge vederea în timp. Vitamina E și efectul antioxidant ajută în sensul păstrării sănătoase a celulelor. Apoi, aceast colaborează cu luteina și zeaxantina și sprijină reducerea riscului degradării a maculei, parte esențială a ochiului. Plus dilatarea vaselor de sânge, importantă și pentru ochi.

6.     Vitamina E, implicată în sănătatea cognitivă

Neuronii pot fi afectați de o deficiență a acestei vitamine, ei sunt „îmbrăcați” în grăsimi iar această vitamină le protejează de oxidare. În final, cu ajutorul vitaminei E păstrezi mai mulți neuroni pentru ca fiecare funcție a creierului să acționeze corespunzător. Deci este foarte importantă pentru sistemul nervos central și periferic. Evident, te ferește de boli ale creierului.

7.     Susține sistemul imunitar

Toate cele menționate deja, asigură și o bună funcționare a sistemului imunitar care, te va feri de contactarea de viruși sau bacterii plus, de bolile autoimune.

Surse bune de vitamina E

În primul rând, bazează-te întotdeauna pe alimentație cât mai variată și sănătoasă, neprocesată căci organismul nu o produce, o ai doar din exterior. Vei găsi această vitamină în produse alimentare precum: nucile și semințele, cerealele integrale, uleiurile din surse vegetale, legumele frunzoase, kiwi, mango, roșii crude, ardeii grași roșii, avocado, ouă, pește gras, somon, lapte și altele.

Iar în ce privește suplimentele, dacă iei medicamente, vitamina E se ia doar la recomandarea medicului, dar poate fi necesară suplimentarea și găsești suplimente:

  • Vitamina E semi-sintetică,
  • Sintetică,
  • Forme fracționate cu tocoferoli naturali și alte variante de vitamină E.

Medicul îți va spune ce formă de vitamina E să suplimentezi, ce dozaj și pentru ce perioadă, dar este important să știi ce face în organism și să-ți urmărești posibile carențe.