Yoga, o alternativa sanatoasa

Yoga, o alternativa sanatoasaPentru sezonul cald, iti prezentam o metoda adoptata de foarte multe vedete si care reprezinta o alternativa „occidentala” la stilul tau de viata. Yoga reprezinta, de fapt, una dintre cele cinci scoli ale filozofiei hindu, bazata pe meditatie ca o cale spre autocunoastere si eliberare. Cu timpul, yoga a devenit un regim de viata care, alaturat unei diete sanatoase, iti poate asigura un echilibru deplin.

Cele mai multe dintre vedetele hollywoodiene ne asigura ca yoga inseamna, de fapt, o imbinare dintre o alimentatie sanatoasa lacto-vegetariana si un stil de viata lispit de griji. Cand spui yoga, trebuie sa te gandesti la o practica spirituala veche de mii de ani si care te poate ajuta foarte mult in lupta cu kilogramele, dar si cu stresul.

 

Prinicpiul care sta la baza acestei tehnici este imbinarea unor exercitii fizice si spirituale. Punerea lor in practica se realizeaza pe timp de mai multi ani si are la baza doua atitudini fundamentale: utilizarea exercitiilor fizice si psihologice pentru a actiona asupra totalitatii muschilor si exercitiile de tonifiere a musculaturii abdominale care permit stimularea tranzitului intestinal. Exercitiile de yoga cuprind intinderi, flexii, extensii, inclinatii laterale, torsiuni, inversii. Aceste exercitii pot fi facute in numeroase variante in functie de nivelul de dificultate si scopul urmarit.

Alimentatia adecvata
Conceptul de yoga presupune o alimentatie lacto-vegetariana; un astfel de regim iti promite un echilibru deplin, dar si o putere unica de a trece peste stresul zilnic. Daca poti face usor trecerea de la carne la o alimentatie lacto-vegetariana, tine minte ca, in cultura yoga, o serie de alimente dau energie, calmeaza stresul si sporesc forta spirituala: cerealele, fructele proaspete, legumele, fasolea, mierea si apa. Alte alimente permise sunt: nucile, legumele fierte, uleiul de masline, sucul de fructe, painea integrala. Incearca sa eviti ceapa, usturoiul, ciocolata, alimente congelate, considerate a avea proprietati negative asupra organismului.
In plus, nutritionistii din intreaga lume sunt de parere ca o alimentatie in stil yoga este benefica, atata timp cat ea este combinata cu exercitii fizice. Exercitiile fizice specifice si controlul placerii de a manca iti pot aduce feminitatea si energia pe care le visezi demult.

Un pic de miscare
Iti prezentam cateva exercitii fizice simple, din conceptia yoga, pe care poti sa le practici in fiecare zi, pentru a-ti asigura aportul de energie necesar, mai ales in sezonul cald.
• Exercitiul „lotus”: asezata cu picioarele incrucisate si spatele drept, inspira lung si lent; acest exercitiu trebuie repetat de minim 5 ori.
• Incearca mereu sa uiti de gandurile negre; concentreaza-te asupra gandurilor pozitive, efectuand mereu exercitii de respiratie.
• In picioare, ridica mainile deasupra capului si mentine-le in aceasta pozitie cat mai mult timp.

Nu uita ca rezultatele apar odata cu perseverenta!

Text: Alina Gavril