ZIUA MONDIALA A HEMOFILIEI 2013

Nicolae Oniga PhotoAsociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania si Asociatia Romana de Hemofilie marcheaza Ziua Mondiala a Hemofiliei, printr-un eveniment special, intitulat ”Pacientul cu hemofilie in Romania, prezent si viitor”.

Tema principala de dezbatere a fost situatia actuala a pacientilor cu hemofilie din Romania care, din nefericire, nu beneficiaza de tratamentul adecvat care sa le permita o calitate a vietii apropiata de normal. Printre vorbitori s-a numarat Nicolae Oniga, presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania, Daniel Andrei, presedintele Asociatiei Romane de Hemofilie, precum si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, CNAS, Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor si a Senatului.

Mai mult decat in anii anteriori, Ziua Mondiala a Hemofiliei 2013 in momentul de fata are o importanta aparte, intrucat se implinesc 50 de ani de cand comunitatea mondiala a persoanelor cu tulburari de coagulare s-a dedicat luptei pentru imbunatatirea tratamentului pentru hemofilie. In plus, aceasta zi prilejuieste lansarea masinii cu hemofilie, cel de-al saselea autoturism din parcul auto al Initiativei pentru Sanatatea Barbatului, lansate in iunie 2012 de KOL Medical Media, sub sloganul “Ai grija de sanatatea ta, asa cum ai grija de masina ta” (www.sanatateabarbatului.ro). Aceasta initiativa s-a lansat pe fondul rezultatelor primului studiu pan-european despre sanatatea barbatului, care arata o situatie alarmanta in privinta starii de sanatate a barbatilor din Uniunea Europeana.

Text: Andreea Popescu