Ziua Mondiala a Inimii

In fiecare an, in ultima duminica a lunii septembrie, Federatia Mondiala a Inimii sarbatoreste Ziua Mondiala a Inimii. In acest an, in Romania, Societatea Romana de Cardiologie a lansat o campanie de constientizare care are ca principal obiectiv informarea populatiei despre riscul de imbolnavire cardiovasculara (ateroscleroza si complicatiile ei). Hiper 3G inseamna Hipertensiunea si cresterea patologica a Greutatii corporale, Glicemiei si a “Grasimii” (colesterolului) in sange.

Controlul celor 4 factori de risc (hipertensiune, obezitate, diabet zaharat si tulburarea metabolismului lipidic) poate duce la scaderea cu peste jumatate a mortalitatii si a imbolnavirii de cauza cardiovasculara.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauza de deces, internare in spital si handicap fizic, la nivelul populatiei adulte si varstnice din Europa. BCV reprezinta cauza a 42% dintre decesele inregistrate in randul populatiei masculine si, respectiv, 55% dintre decesele din randul femeilor din Europa. In cadrul acestor afectiuni, boala coronariana (BC) se situeaza pe primul loc, ca numar de decese de cauza cardiovasculara, fiind urmata de accidentul vascular cerebral (AVC).