1 milion de femei mor anual in perioada sarcinii

shutterstock_58425187Pentru a sublinia faptul ca, la nivel global, un milion de femei mor anual in perioada sarcinii, Ziua Internationala a Populatiei, celebrata astazi, are ca tema accesul la serviciile de planificare familiala.

Raportul Dreptul fiecarei femei – Cum planificarea familiala poate salva vieti”, publicat de catre Salvati Copiii International, arata ca fetele cu varste sub 15 ani prezinta riscuri mari de deces in timpul sarcinii. De asemenea, riscul nasterilor premature este mult mai mare la mamele cu varste mici, nasterile premature fiind si cauza principala a mortalitatii infantile.

La nivel global, 222 milioane de femei care ar vrea sa amane sau nu isi doresc o sarcina nu au acces la informatii despre planificare familiala, iar 800 de femei mor in fiecare zi in timpul nasterii. Aproximativ 1.8 miliarde de tineri isi incep viata sexuala fara prea multe informatii sau fara sa se protejeze.

Astazi, Ziua Internationala a Populatiei este inca o ocazie sa tragem un semnal de alarma asupra mortalitatii in randul mamelor, dar si in randul copiilor.

Mai multe detalii despre raportul “Dreptul fiecarei femei – Cum planificarea familiala poate salva vieti gasiti pe www.salvaticopiii.ro

 

Text: Andreea Popescu